Bolderkarren van jeugd voor jeugd

Venray | De leerlingen van het praktijkonderwijs op het Raayland College hebben er hard aan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn: vijf bolderkarren die tijdens de optocht gebruikt kunnen worden door jeugdcarnavalsverenigingen uit de gemeente Venray.

Het idee ontstond vanuit de Jeugdvastelaovesraod Rooj, een samenwerking tussen de veertien jeugdcarnavalsverenigingen van de gemeente Venray. "Wij willen het carnavalsgevoel overbrengen op de jeugd", vertelt Jan Broeren, één van de vier initiatiefnemers.

Grad Heldens vult direct aan: "Daarnaast willen we ervoor zorgen dat de jeugdcarnaval blijft bestaan in de kerkdorpen." De initiatiefnemers en afgevaardigden van de veertien kerkdorpen komen eenmaal per jaar bij elkaar, om te kijken hoe ze elkaar kunnen helpen. Het idee van de bolderkarren (dit jaar vijf, volgend jaar nog eens vijftien) was er een van de vier initiatiefnemers. Heldens: "We vroegen ons af hoe we de jeugd konden stimuleren om in het eigen dorp aan de carnavalsoptocht mee te doen. We dachten: misschien kunnen we de jeugd een stukje ondersteunen door een kar beschikbaar te stellen waarop ze kunnen bouwen."

De leerlingen van het Praktijkonderwijs van het Raayland mochten de bolderkarren bouwen. "Zo brengen we jeugd en techniek bij elkaar. Op 17 februari vindt de overdracht van de karren plaats. De kinderen zijn apetrots dat hun bolderkarren op die manier gepresenteerd worden. We vonden het echt belangrijk om hen ook onder de aandacht te brengen."