Toon van Hoof en Hay de Mulder van de dorpshuiswerkgroep en horeca-regelaar Angelique Botden bij De Loef.
Toon van Hoof en Hay de Mulder van de dorpshuiswerkgroep en horeca-regelaar Angelique Botden bij De Loef. Foto: Rikus ten Brücke

De Loef als eerste gasloos

VREDEPEEL | Het kost het een en ander, maar dan heb je ook wat. Als dat ergens van toepassing is, is het wel op het hagelnieuwe dorpshuis met inpandige kerkruimte in Vredepeel. Met recht een pronkstuk dat de inwoners met veel toewijding en vereende krachten verwezenlijkten. Een waar pronkstuk waarmee het dorp voor tenminste dertig jaar vooruit kan.

Door Henk Baltussen


Afgelopen vrijdag draaide de dansgarde van carnavalsvereniging de Klute-trappers voor de laatste keer de sleutel om van De Kleine Loef, het 55 jaar oude dorpshuis dat door de inwoners eigenhandig wordt gesloopt. Hoewel er hier en daar nog wat schroefjes moeten worden aangedraaid en de poetsploeg nog een fijne uitdaging staat te wachten, zal De Loef ('Kleine' is geschrapt) zondag tijdens de opening spik en span zijn. Daar zijn Angelique Botden (regelaar van de horeca) en de dorpsraadsleden Theo Kooter en Toon van Hoof (tevens kerkbestuur) van overtuigd. Trots en enthousiast doen ze hun verhaal over de totstandkoming van De Loef in het dorpshart. Over de jarenlange en vaak eindeloze gesprekken met de gemeente Venray en bisdom, over het geduldig bijeen sprokkelen van de 1,2 miljoen euro die De Loef kost, over de belangeloze inzet bij het project van zo'n tachtig van de 250 inwoners van Vredepeel en nog veel meer. "Het speelt al sinds 2005", vertelt Van Hoof. "We moesten wat met het dorpshuis dat uitgeleefd en versleten raakte. Maar ook de kerk werd te groot. Toen we in 2013 met het bisdom om tafel gingen, werden de echte plannen gemaakt." Het aantal zitplaatsen in de kerk is met bijna tweederde verminderd naar zestig, de kerkruimte meer dan gehalveerd. De ruimte die overbleef is uitgebreid met een aanbouw met twee bargedeelten, wat nu het dorpshuis 2.0 is.

Door slim geplaatste schuifwanden kunnen verschillende ruimten worden gerealiseerd. Het kerkdeel kan zo worden uitgebreid tot wel 250 zitplaatsen. "Andersom kan niet", zegt Kooter. "Geen horeca in een gewijde ruimte." Tijdens carnaval trekt zodoende geen polonaise langs het altaar. Vooral trots is het trio op de klimaatbeheersing in het gebouw. "Er ligt geen gas en gebouw", zegt Van Hoof. "We maken gebruik van zonnepanelen en van bodemwarmte waarvoor tien bronnen van 110 meter diepte zijn geslagen. Door een vernuftig systeem houden we de teller voor de energiekosten op nul. Daarmee zijn we het eerste dorpshuis in de gemeente Venray."

Omdat de hypotheeklasten nihil zijn, zullen de exploitatiekosten te dragen zijn. Met onder meer het binnenhalen van feestjes van vooral de eigen inwoners moet De Loef volgens de drie levensvatbaar zijn. Zondag wijdt bisschop Harrie Smeets de kerk in, gedeputeerde Ger Koopmans opent De Loef officieel. Daarna is het feesten geblazen, waarbij de bar op eigen wijze wordt ingewijd.