Concentratie bij Dagmar Boom als ze een service van de tegenstander opvangt.
Concentratie bij Dagmar Boom als ze een service van de tegenstander opvangt. Foto: Ewald Reinders

Boom boordevol ambitie

Vroomshoop | Dagmar Boom (18) overtreft dit seizoen haar eigen verwachtingen. De passer-loper van Eurosped is in haar eerste seizoen bij de club al een vaste waarde en speelt het leeuwendeel van de wedstrijden in de eredivisie. De volleybalster uit Leunen speelt komende zaterdag in Gennep tegen FAST, maar eerst neemt ze het donderdagavond in de halve finale van het bekertooi op tegen Sliedrecht Sport. "We moeten hoe dan ook door naar finale", zegt Boom stellig.

Door Willem Menting

Sinds vorige week staat alles bij Eurosped in het teken van de halve eindstrijd. "We zijn al zeker van plaatsing voor de kampioensgroep en ook onze tweede plek in de competitie komt niet meer in gevaar. Donderdag moeten we er staan, we zijn sowieso tot in de puntjes voorbereid dus ik kan eigenlijk niet wachten om te beginnen."

Boom is ontzettend blij met de overstap van het Talentteam Papendal naar de ploeg uit Vroomshoop. In het dorp in Overijssel woont ze samen met teamgenoot Susanne Kos. De twee vriendinnen maakten tegelijkertijd de overstap naar Eurosped. "Ook in Arnhem brachten we al veel tijd samen door, omdat we daar intern zaten. Nu hadden we het idee om iedere dag vanuit Vroomshoop naar school in Arnhem te rijden, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de havo af te ronden in Almelo." Boom besloot om haar examenjaar te spreiden over twee schooljaren. Als ze dit jaar scheikunde, Engels en economie succesvol heeft afgerond, dan is haar diploma binnen. "Dat gaat wel lukken. Of ik volgend jaar een nieuwe studie oppak, weet ik nog niet. Volleybal staat nu op één en dat is een bewuste keuze geweest. Nu kan ik me zo goed mogelijk ontwikkelen."

Boom barst dan ook van de ambitie. Zo droomt ze hardop van een spelen in een topcompetitie in Rusland, Italië of Turkije. "Ik ben natuurlijk pas 18 jaar oud, dus ik kan me nog volop ontwikkelen. Natuurlijk wil ik ooit in een topcompetitie spelen, maar ik droom ook van een vaste plek in het Nederlands team. Als ik Nederland zie spelen op WK's, EK's en de Olympische Spelen dan is dat sowieso geweldig. Het halen van een medaille op een eindtoernooi is de ultieme droom."

Toen Boom 14 jaar oud was, droomde ze van haar debuut in het grote Oranje. Drie jaar later speelde ze al voor het eerst mee in het Nederlands team tijdens het Masters-toernooi in het Zwitserse Montreux. "Toen besefte ik dat mijn eerste doel al was gehaald. Heel vet! Nu moet ik nog beter worden en ik wil ook complete wedstrijden gaan spelen bij Eurosped. We zijn allemaal aan elkaar gewaagd, dus we wisselen veel door. Dat is ook een van onze krachten."

Boom beseft dat ze nog verder kan groeien. Onder meer in de blokkering heeft stappen gemaakt. "Elke training zijn de doelen natuurlijk anders. De ene training richt ik me op aanvallen en een dag later is verdedigen het hoofddoel. Ik heb wel een tijd getraind op mijn blokkering. Dat moest echt beter. Uiteindelijk merkte ik in de wedstrijden dat de training had gewerkt. Daar ben ik dan wel trots op."

Als de volleybalster uit Leunen zaterdagavond om 20.00 uur in Gennep speelt tegen FAST dan zitten in ieder geval haar vader en moeder op de tribune. "Zij zijn er tijdens iedere wedstrijd. Ook opa en oma zijn er zaterdag. Ik weet niet of er veel vriendinnen komen, die moet ik nog optrommelen, maar dat zou natuurlijk wel leuk zijn. Het is altijd fijn om weer in de regio te spelen. Dat is weer een jaar geleden, maar eerst moeten we door naar de bekerfinale. Dat wordt een lastige klus."