Lezing LGOG

Venray | LGOG Kring Venray houdt op maandag 18 februari van 19.30 tot 21.30 uur de lezing Boxmeer, vrije heerlijkheid tussen Peel en Maas door Jan Nillesen in het Venrays Museum in Venray.

De lezing betreft een landschapsbiografische en historisch ecologische beschouwing over de geschiedenis van Boxmeer. Er wordt een reis door de tijd gemaakt. Beschreven wordt het ontstaan van de landschappen, de tektoniek, de rol van de Maas en de vestiging van de eerste mensen op de stroomrug. Hun weg door de tijd wordt gevolgd. De wijze waarop zij hun omgeving inrichtten en een bestaan wisten op te bouwen. Jan Nillesen vertelt tijdens de lezing het verhaal dat schuil gaat achter de aardkundige verschijnselen die een beslissende rol speelden bij de wijze waarop de mensen het landschap inrichtten. Speciaal aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersten en van grote invloed waren op de beslissingen die werden genomen. Zij bepaalden de demografische veranderingen en de wijze waarop het landschap vorm kreeg.

Jan Nillesen is geen onbekende voor LGOG. In 2016 hield hij voor LGOG een lezing gehouden met als titel Venray, parel van de Peel.

Zoals gebruikelijk is deze lezing ook toegankelijk voor belangstellende niet-leden. Zij betalen een bijdrage van 5 euro.