Afbeelding
Foto:

Klimaatakkoord ook in Venray hoofdpijndossier

VENRAY | Het klimaatakkoord van Parijs kan in Nederland zomaar tot een kabinetscrisis leiden. De scherpe klimaatafspraken en ze na willen/kunnen komen, zorgen voor felle discussies bij de partijen. Of in Venray het college in de problemen komt door de energietransitie, is onvoorspelbaar. Maar dat het naar Venray doorgesijpelde Parijse akkoord een hoofdpijndossier in wording is, is duidelijk. Het groeit gestaag, het volk mort.

Door Henk Baltussen

De 'duurzame' wethouders Carla Brugman (Venray Lokaal) en Martijn van der Putten (D66) hebben haast. Want de opgave waar Venray met het oog op de energietransitie voor staat, is enorm. In 2050 maakt Nederland, en dus ook Venray, geen gebruik meer van fossiele brandstoffen als steenkool, gas en olie.


Venray heeft met de Noord-Limburgse gemeenten afgesproken vóór 2030 35 procent energie te besparen en 30 procent duurzame energie op te wekken. De verdeling van de wijze van opwekken in Noord-Limburg is globaal 50 procent zon, 25 procent wind en 25 procent aardwarmte. Het ziet ernaar uit dat in Venray vooral zonnepanelen voor het verschil moeten zorgen. In dat geval dient Venray 265 hectare aan zonnepanelen voor 2030 te realiseren, vergelijkbaar met ruim 130.000 woningen met elk 20 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Venray heeft zo'n 18.900 woningen die lang niet allemaal geschikt zijn voor zonnepanelen. Dat biedt geen soelaas. Grootschalige zonneparken met honderdduizenden zonnepanelen schieten beter op.

Gemeentebestuur moet op tellen
gaan passen

Daarom is de komst van Kronos Solar naar Smakt, waar het Duitse bedrijf tussen A73 en Maaslijn een zonnepark van 25 hectare wil aanleggen, een geschenk uit de hemel. Daarmee kan Venray een eerste slag maken. De vergunningaanvraag van Kronos werd met topsnelheid ter inzage gelegd. Totdat het college afgelopen herfst op het laatste nippertje de Kronos-snelheidstrein tot stilstand dwong. Bij Brugman en Van der Putten viel de waas voor hun ogen weg toen ze plots in de gaten kregen dat omwonenden met tientallen vragen en grote zorgen rondliepen. Het vertrouwen van de omwonenden en ook de dorpsraad in Kronos, dat nu een tweede vergunningaanvraag voor Smakt heeft ingediend, is door bitter slechte communicatie tot onder het vriespunt gezakt. Inmiddels moet ook het gemeentebestuur het steeds meer ontgelden. De gemeenteraad kan 12 februari besluiten dat het college verder mag met de vergunningaanvraag van Kronos. Brugman en Van der Putten willen niet anders. Alhoewel Van der Putten onlangs aangaf er niet zeker van te zijn of Smakt wel de juiste plaats is. Er zijn (eindelijk) gesprekken met Kronos en omwonenden geregeld waarbij een onafhankelijk persoon aanschuift.

Vertrouwen in Kronos is tot onder vriespunt gezakt

Nu blijkt volgens omwonenden die onlangs aan tafel zaten, dat die persoon een ambtenaar is van de gemeente Gennep. De betreffende ambtenaar behandelde, tot in elk geval begin december vorig jaar, complexere zaken op het gebied van onder meer ruimtelijke ontwikkeling, bouwen en milieu. De Gennepse gemeenteraad ging vorig jaar akkoord met de aanleg van een zonnepark door Kronos van tien hectare in Heijen. Het hoeft geen betoog dat omwonenden zich andermaal niet serieus voelen genomen en in het vertrouwen met de gemeente een nieuwe deuk zit. In de aanloop naar de raadsvergadering moeten nog geluidsbelastingen van omwonenden in het geluidsrapport worden opgenomen, die eerder vergeten zijn. 'Hoe kan de raad in hemelsnaam een goede afweging maken als er nog zoveel onbekend is?', vragen de Smaktenaren zich af. De dorpsraden gaven al eerder aan met zorgen de ontwikkelingen in Smakt te volgen. 'Wat gaat dit voor ons betekenen?'

Verbindt wethouder Brugman haar lot aan 'Smakt'?

Zich veel afvragen deden vorig week dinsdag ook raadscommissieleden. De een is er nu pas achter wie of wat Kronos is: "Een onduidelijke partij die vooral tuk is op subsidie." (Ook een partij die nog geen enkel zonnepark in Nederland heeft aangelegd, red.) "Waarom moet het zo snel?", vroeg een ander zich af. "Is de locatie in Smakt wel de beste en hoe profiteert Smakt ervan?" Ondanks eerdere berichten blijven vragen opduiken of het stroomstation op het Keizersveld de opgewekte duurzame stroom wel kan verwerken. In buurgemeente Sint Anthonis zijn immers drie grootschalige zonneparken om die reden afgeblazen.


Vragen en nog eens vragen. En waarom de bedrijven niet verplichten op hun daken zonnepanelen te leggen, viel in de commissie te beluisteren. Eerder zei wethouder Jan Loonen de bedrijven wel te kunnen stimuleren maar niet daartoe te kunnen verplichten. Brugman liet de commissie weten dat wat haar betreft van bedrijven die op het nieuwe industrieterrein Kavel 15 bij Smakterheide bouwen, wordt geëist dat ze zonnepanelen moeten leggen.

Voorkom haastwerk om in broddelwerk te verzanden

Ze zal daarover nog een stevig robbertje moeten vechten met Loonen, die natuurlijk weet dat Venray met zo'n eis minder interessant wordt voor bedrijven die met z'n alle veruit de meeste energie in Noord-Limburg gebruiken. "Leggen we alle daken van de bedrijven op Smakterheide vol zonnepanelen", gaf Brugman ook aan, "dan hebben we het over 50 tot 60 hectare. Daarmee redden we het niet."
'Met die 25 van ons al helemaal niet', zal het antwoord van Smakt zijn. "Blokkeren we dit, dan heb ik geen vertrouwen meer dat we de doelstellingen gaan halen", aldus Brugman. Of ze daarmee zegt haar lot te verbinden aan het wel of niet doorgaan van het Smakter project, is niet evident. Druk als college even op de time-out knop, zet de 'duurzame' zaken op een rijtje, ga met één mond spreken en ga na hoe de burger op adequate wijze en tijdig bij de energietransitie te betrekken.

Voorkom haastwerk dat in broddelwerk verzandt. Dat kan veel hoofdpijn besparen...