Hoogste cijfer voor school Vredepeel

VREDEPEEL | Van alle Venrayse schoolgebouwen die na de Tweede Wereldwereldoorlog zijn gebouwd, komt het oude schoolpand in Vredepeel als beste uit bus als gaat om de monumentale waarde in de periode van de Wederopbouw (1940-1965). Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Van Meijel - adviseurs in cultuurhistorie.


Het bureau startte afgelopen december op verzoek van het college met het onderzoek bij veertien Venrayse scholen die in de Wederopbouw zijn gebouwd. Om te beoordelen of ze als waardevol monument uit die periode kunnen worden aangemerkt. Van Meijel beoordeelde ze op vijf facetten: cultuurhistorische-, architectonische en stedenbouwkundige waarde, alsmede op gaafheid en zeldzaamheid. Voor elk facet kan een gebouw een vier als hoogste cijfer scoren, een één is het laagste. Het voormalige Regina Pacis-schoolpand in Vredepeel scoorde als enige op alle onderdelen een vier. Het gebouw aan de St. Antoniusstraat in Venray was een goede tweede. Alleen op het onderdeel gaafheid (3) 'presteerde' het minder.
Alle veertien behaalden het hoogste op het onderdeel cultuurhistorische waarde. De schoolgebouwen in Merselo, Castenray en Leunen eindigden onderaan.
In het schoolpand in Vredepeel zit op dit moment antikraak. Concrete plannen met het pand heeft het dorp nog niet, zegt dorpsraadslid Theo Kooter. "Er is al eens geopperd om er woningen van te maken. We willen het in elk geval wel behouden. Hoe heeft ook te maken met de beschikbaarheid van geld."

Het onderzoek in Venray naar de architectuur uit de Wederopbouwperiode (1940-1970) gebeurt delen. In de eerste fase richt het onderzoek zich op maatschappelijke gebouwen, zoals kerken, scholen, gezondheidsgebouwen en overheidsgebouwen e´n winkelpanden binnen de singels. In de tweede komen industrie¨le panden en boerderijen aan de beurt. Over ruim drie maanden rondt Van Meijel de tweede fase af.

Het is nog onbekend wat de gemeente Venray met de uitkomsten gaat doen. Wel is al duidelijk dat de Dr. Poelsschool aan de Hoenderstraat (die als vijfde uit de bus kwam) de status van gemeentelijk monument niet krijgt.