Brandstichter krijgt 'tbs met dwangverpleging'

Oostrum | De 45-jarige man die in 2017 brand stichtte en een medewerker mishandelde in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Oostrum, kreeg van de rechtbank in Roermond een 'onbeperkte' tbs-maatregel met dwangverpleging opgelegd.

Door Geert van der Star

De verdachte zat in 2017 ook als tbs-patiënt in de kliniek, maar zijn verplichte behandeling was op dat moment nog 'tijdelijk'. De verdachte was verminderd toerekeningsvatbaar. De 45-jarige tbs-patiënt had in de Rooyse Wissel last van 'een obsessief verlangen' naar een persoon. Een psycholoog concludeerde later dat de man daarbij 'gefrustreerd raakte' als iemand zijn 'gedragsmogelijkheden' dreigde te beperken.

Op 5 september 2017 was de man volgens eigen zeggen zeer boos omdat hij 'opnieuw in de afzonderingsruimte' moest verblijven. De man ging daarom zijn persoonlijk begeleider te lijf en schopte deze met zijn veiligheidsschoenen met stalen neuzen. Het slachtoffer probeerde hem in bedwang te krijgen. De verdachte begon de medewerker van de kliniek daarop te krabben.

Medewerkers van de kliniek plaatsten de man op 30 oktober 2017 opnieuw in de afzonderingsruimte. Hij stak hier de matras en bijbehorende linnen van het bed, handdoeken en kleding met een aansteker in de brand. Hierdoor ontstond volgens de rechters 'ernstige schade aan het hele interieur'.

Door de hoge vlammen en fikse rookontwikkeling moesten de verdachte en zijn medebewoners geëvacueerd worden. Dat was niet gemakkelijk. De tbs-patiënt had zijn deur gebarricadeerd met het bed. Medewerkers van De Rooyse Wissel wisten de man uiteindelijk net op tijd te redden: er raakte niemand gewond.

De verdachte wilde met de brandstichting afdwingen dat hij naar een kliniek in het noorden van het land zou worden overgeplaatst. De Roermondse rechtbank gaf overigens het advies om dit alsnog.