Cis van Deurssen (rechts) en vier van de in totaal 112 vrijwilligers bij Hospice Zenit.
Cis van Deurssen (rechts) en vier van de in totaal 112 vrijwilligers bij Hospice Zenit. Foto: Henk Lammen

Hospice zoekt hulp

Venray | Hospice Zenit is het centrum voor palliatieve terminale zorg in Venray. Ongeneeslijk zieke mensen brengen er in een huiselijke omgeving hun laatste levensdagen door. Op 13 maart start een nieuwe cursus om vrijwilligers op te leiden. "Mensen die voor ons onmisbaar zijn", aldus coördinator Cis van Deurssen

Door Henk Lammen

Narda van Bree (53) en Mart Kusters (69) uit Venray zijn medewerkers van het eerste uur en zetten zich in om de gasten van Hospice Zenit te begeleiden in hun laatste levensfase. Beroepskracht Van Bree werkt als verzorgende en in de huishoudelijke dienst, vrijwilliger Kusters als kok. "Je wilt de tijd die onze gasten nog hebben zo mooi mogelijk invullen. Door er voor hen te zijn, een praatje te maken, dingen op te pikken die hun verblijf, maar ook van de familieleden en naasten, zo aangenaam mogelijk maken. Mensen zijn je eeuwig dankbaar. Al doe je het daar niet voor", vertelt Van Bree over de essentie van het vrijwilligerswerk. Haar werkzaamheden zijn heel divers. "Ik zorg dat de gasten hun ontbijt krijgen, gewassen worden, de haartjes netjes worden gedaan, ze de medicatie op tijd krijgen. En dat praatje hè, of samen breien. Dat een-op-eencontact is zo belangrijk. Tijd speelt hier geen enkele rol." Kusters onderstreept het belang van de vrijwilligers. Met een team van 26 mensen zorgt hij voor de maaltijden. Niets is te gek, een vergelijking met een à-la-carterestaurant volstaat de toets. Met iedere dag verse soep en complete maaltijden. "En als we iets niet hebben, zorgen we dat het er komt", glundert hij. "Wil een gast een frikandel speciaal dan springen we op de fiets en gaan naar de frituur. Of naar McDonald's als ze een Big Mac willen. Dat kan niet, bestaat niet." Nathalie Gielens (49) uit Heide en Liesbeth van Aarssen (58) uit Venray zijn betrekkelijk nieuwe zorgvrijwilligers binnen Hospice Zenit. Gielens stond haar vader bij in zijn laatste levensdagen. "Door drukke werkzaamheden in het ziekenhuis pap niet de aandacht en zorg kreeg waar hij op dat moment behoefte aan had. Dat vond ik een gemiste kans. Ik wandelde hier vaak langs het hospice en was nieuwsgierig naar wat ze hier doen en besloot me als vrijwilliger aan te melden." Daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. "Je kunt hier zijn en zorgen voor de gasten in het moeilijkste stukje van hun leven. Gasten en familie zijn belangrijk, wij niet. Al kan het soms wel moeilijk zijn. Vooral bij jongere mensen, of bekenden. Dan raakt het je meer." Liesbeth van Aarssen bewaart warme herinneringen aan het hospice. Haar moeder en broer brachten er hun laatste levensdagen door. "Ik wist niet of ik het kon, hier als vrijwilliger werken. Maar als je het niet doet, weet je het zeker niet." Ze ging de uitdaging aan. "Ik ben dankbaar dat gasten bereid zijn hun laatste stukje leven met mij te delen. Alles is hier zo oprecht. Met hele mooie, waardevolle momenten, onverwachte en bijzondere gesprekken. Als je een handdruk krijgt en iemand zegt 'dank je wel'. Dat raakt je."

Hospice Zenit heeft op dit moment 112 vrijwilligers. "We zijn een sterk team en het is fijn dat we nieuwe mensen op kunnen gaan leiden. Daarom starten we in maart een nieuwe cursus. In acht avonden en een praktijkdag maken deelnemers kennis met het werk van zorgvrijwilligers", zegt Cis van Deurssen. Mensen die belangstelling hebben, kunnen mailen naar coordinator.zorg@hospicezenit.nl, of bellen, telefoon (0478)551434.