Talentencampus flopt, blik nu op

Raayland College

VENRAY | Jammer, maar nu verder kijken naar de toekomst. Dat zijn in vogelvlucht de reacties van de leden van de commissie Leven, die gelaten een punt zetten achter de Talentencampus. Die verzandde in de achterliggende jaren in een gebed zonder einde. Op de campus zouden de scholen De Keg, Coninxhof, Focus en Spectrum onderdak vinden. Focus en Spectrum bekijken nu onder meer de mogelijkheid om bij het Raayland College in te trekken.

Door Henk Baltussen

De samenvoeging van de basisscholen De Keg en Coninxhof in de wijk Veltum met (mbo) Focus en Spectrum is definitief van de baan. Zoals het nu voorstaat blijven De Keg en Coninxhof, die al in Veltum zitten, daar ook. Speciaal onderwijsschool (so) Spectrum trok in de aanloop naar de voorgenomen verhuizing een jaar geleden al in bij speciaal basisonderwijsschool (sbo) Focus aan het Groenewoltsepad in Venray.

Spectrum noemde zich eerder Geijsteren Onderwijsgroep Buitengewoon en was ook in dat dorp gevestigd. Spectrum geeft onderwijs aan kinderen van 4 tot 13 jaar die zeer moeilijk lerend of zeer moeilijk opvoedbaar zijn en aan kinderen met lichamelijke en meervoudige beperkingen. De school is een expertisecentrum. SBO Focus is een school voor speciaal basisonderwijs en onderdeel van SPOVenray (Stichting Primair Onderwijs Venray).

'Andere inzichten door samenvoeging Focus en Spectrum'

De samenvoeging van Spectrum en Focus heeft in het achterliggende jaar voor andere inzichten gezorgd, zegt ook SPOV-directeur Marcel Reulen, die de ervaringen met de samenvoeging van de twee scholen als positief ervaart.
De mogelijkheid bestaat dat Spectrum zich in de toekomst bij SPOV aansluit. In de aanloop ernaartoe wil SPOV de expertisefunctie van Focus en Spectrum breder inzetten voor het gehele onderwijs en niet koppelen aan één of twee basisscholen. Het uiteindelijke doel is dat de twee scholen in één schoolgebouw komen.

In de commissie werd het Raayland College, dat veel leegstand kent, al als mogelijkheid geopperd, dat deed ook wethouder Martijn van der Putten. Vorig jaar december gaf SPOV al de Talentencampus niet langer te ondersteunen: 'De kosten werden te hoog en het halen van de onderwijsdoelstellingen in Veltum zou problematisch worden'.

Voor de campus is destijds 1.7 miljoen ter beschikking gesteld. Dat geld blijft volgens Van der Putten gereserveerd voor nieuwe plannen, waar de commissie mee kon stemmen.