Kansen Aldi stijgen aan Hoenderstraat

VENRAY | Omdat het college de Dr. Poelsschool in de oksel van de Hoenderstraat en Langeweg in Venray niet als gemeentelijk monument kwalificeert, kan het gebouw worden gesloopt. Dat maakt de weg vrij voor nieuwbouw van de Aldi op die locatie. Al langer was bekend dat de grootste prijsvechter van Europa op die plek in Venray graag een supermarkt wil bouwen. Het college gaf al eerder aan dat verzoek te steunen.

Door Henk Baltussen

Gemeenteraad en burgemeester en wethouders waren het vorig jaar 26 februari al eens om de plek van de Dr. Poelsschool als voorkeurslocatie voor de supermarkt aan te wijzen. Twee dagen later diende Stichting Venray Monumentaal (SVM) een verzoek in de oude Dr. Poelsschool (waarin nu onder andere Stichting Lokale Omroep Venray is gehuisvest) op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De SVM is van mening dat de Wederopbouwperiode (1940-1965) in Venray onderbelicht is. Alleen de Vredeskerk en de bijbehorende pastorie zijn als monumenten uit die periode aangewezen.

SVM beschouwt dit als een belangrijke tijd, onder meer vanwege het herstel van het oorlogsgeweld waar Venray aan bloot heeft gestaan. Het college besloot een breder onderzoek naar de wederopbouw uit te laten voeren. Veertien Venrayse basisscholen (waarvan een paar nog in gebruik als school) uit de bewuste periode werden onder de loep genomen. Daaruit kwam de Dr. Poelsschool, als gaat het om monumentale kwaliteit, als vijfde uit de bus (zie verder hieronder).
Voor het college aanleiding om de school de status van monument niet toe te kennen.

"Jammer", zegt SVM-voorzitter Frans van der Kruijf. "We betreuren dat besluit, maar hebben er ook begrip voor." Hij hoopt dat het college twee andere voormalige scholen op de lijst (De Kemphaan aan het Kennedyplein en Petrus Bandenschool aan de Dr. Poelsstraat) wel als monument aanmerkt. Die gebouwen staan hoger dan de Dr. Poelsschool op de lijst, die is samengesteld door het bureau Van Meijel - adviseurs in cultuurhistorie. Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) liet maart vorig jaar de gemeente Venray weten, behoud van de Dr. Poelsschool van groot belang te vinden.

De raad besloot eerder om naast de locatie Dr. Poelsschool ook de plek van de oude Toverbal-school (aan de St. Ursulastraat bij de Noordsingel) aan te wijzen als bouwlocatie voor de Aldi. De eerste voorkeur van de Aldi is de plek bij de Hoenderstraat en Langeweg. Momenteel worden beide plannen uitgewerkt.
Lees ook pagina 12: Hoogste cijfer Vredepeel