'Paraatheid van brandweer 'oprechte zorg'

VENRAY | Er zijn overdag te weinig brandweervrijwilligers beschikbaar die ingezet kunnen worden. Dat ligt volgens Jac Rooijmans, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Noord-Limburg (VRLN), niet aan het aantal vrijwilligers. Wel aan de beschikbaarheid van ze. Dat zei hij vorige week tijdens de commissievergadering Werken en Besturen in het gemeentehuis van Venray.

Door Henk Baltussen

De paraatheid overdag is mijn oprechte zorg, zei Rooijmans letterlijk. "De reisafstanden van het woon-werkverkeer van de brandweervrijwilligers worden groter, waardoor de beschikbaarheid afneemt", stelt Rooijmans. In de avond en nacht, als de meeste vrijwilligers weer thuis zijn, zijn er volgens de VLRN-directeur geen problemen met het niveau van de paraatheid. Rooijens is drukdoende de problematiek het hoofd te kunnen bieden. Zo klopt hij bij bedrijven in de regio aan om werknemers voor de brandweer te werven. "In het verleden werkten veel brandweerlui bij de gemeente. In de plantsoenendienst, bijvoorbeeld." Omdat dergelijk werk tegenwoordig wordt uitbesteed door gemeentelijke organisatie, is die vijver waaruit kan worden gevist opgedroogd.
Daarbij wil Kooijmans de opleiding tot brandweerman korter en laagdrempeliger maken. "Wordt het korter dan is iemand sneller beschikbaar. De opleiding kan sneller door het eisenpakket aan te passen. Er zijn klussen die een brandweerman misschien één keer in zijn carrière doet. De vraag is of die klussen zinvol zijn binnen een opleiding."


Tevens gaat Rooijmans zich hardmaken om de uitstroom van vrijwilligers in te perken. "Er wordt niet meer met een leeftijdsgrens gewerkt binnen de brandweer", antwoordde Rooijmans op vragen van VVD-commissielid John Niessen. "Er wordt gekeken naar de fysieke gesteldheid." Niessen vroeg zich af of senioren die het werk vaarwel hebben gezegd, ook in aanmerking kunnen komen voor de brandweer. "Er zijn immers genoeg senioren die tijd over hebben."

'Opleiding kan sneller door kleiner eisenpakket'

De Venrayse brandweer telt momenteel veertig vrijwilligers. De Venrayse kazerne is samen met die in Venlo, Weert en Roermond een centrumpost binnen de VLRN die in totaal 61 beroepskrachten heeft. Centrumposten zijn altijd operationeel en kunnen specialistische taken aan. De posten in Roermond en Venlo zijn dag en nacht bemand. In Weert en Venray wordt louter met vrijwilligers gewerkt.