Sociëteit De Goudmijn: de foto is genomen in de tuin van het Poels-huis.
Sociëteit De Goudmijn: de foto is genomen in de tuin van het Poels-huis. Oude foto

De Goudmijn

Venray | Vroeger kende onze maatschappij nog echt standsverschil, ook in Venray. De maatschappelijke positie van mensen was vooral gebaseerd op de klasse van de ouders, het inkomen dat men genoot, de functie die men vervulde of het vermogen dat men voor allerlei zaken kon aanwenden.

Rijke mensen konden zich veel meer permitteren dan de grote massa. En velen wilden dat ook weten en voelden zich verheven boven het 'gewone volk'. De bovenklasse werd onder meer aangeduid als notabelen, vroeger vrijwel uitsluitend mannen. Ook Venray kende een dergelijke groep notabelen, waarvan aangemerkt moet worden dat dezen hun maatschappelijke positie veelal in positieve zin aanwendden en Venray voortstuwde in de vaart der volkeren.
Een dergelijke groep notabelen was onmiskenbaar de loterijclub 'De Goudmijn'. Deze vereniging – ook wel kaartclub genoemd – was een sociëteit die haar stamlokaal had in hotel de Zwaan. De club was in 1895 opgericht. De foto is genomen in de tuin van het Poels-huis. Zittend v.l.n.r.: Emiel Struben (huisarts); Jos Aerts (sigarenfabrikant); Jan Poels (lid Provinciale Staten en Tweede Kamer); Hubertus Kraaykamp (onderwijzer); Herman Sala (veearts). Staand v.l.n.r.: Jacob Aerts (in 1895 gekozen tot gemeenteraadslid); Frans Verkley (de eerste directeur van de zuivelfabriek); Albert Martens (aannemer); Victor Fonck (ondernemer); Vincent Pijls (textielhandelaar).
Vrijwel allen hebben ze veel betekend voor Venray. Zo had de De Goudmijn een hoog Euterpe-gehalte. Emiel Struben was samen met Herman Sala president van de Venrayse fanfare (later harmonie) Euterpe. Jos Aerts was penningmeester van de fanfare. Jan Poels was beschermheer, Jacob Aerts was jarenlang bestuurslid van de fanfare en Victor Fonck was een aantal jaren voorzitter van het muziekgezelschap.

Foto: Archief Koninklijke Harmonie Euterpe Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray