Leunen dubt over arbeidsmigranten

Leunen | Welke mogelijkheden biedt Leunen voor de huisvesting van arbeidsmigranten? Met deze vraag stoeide de dorpsraad van Leunen maandagavond tijdens het dorpsraadoverleg in gemeenschapshuis De Baank.

Wethouder Jan Loonen (CDA) vroeg ieder dorp na te denken over de mogelijkheden wat betreft de huisvesting van arbeidsmigranten. "Ik ben van mening dat we als dorpsraad moeten blijven nadenken over de mogelijkheden. We moeten weten wat voor ons acceptabel is", vertelt dorpsraad-voorzitter Annemarie van Kruijssen. "We moeten emotie loskoppelen van wat voor ons acceptabel is."
Leunen kent wat betreft het huisvestingsvraagstuk een hoofdpijndossier met de Melkfabriek. Duidelijk is voor de dorpsraad wel dat op die locatie absoluut geen plek is voor arbeidsmigranten.
Jeroen van de Leur, oud-voorzitter van dorpsraad Leunen, zat op de publieke tribune. "Eigenlijk is het de wereld op zijn kop. Dorpen moeten nadenken over de huisvesting terwijl de bedrijven graag arbeidsmigranten in dienst nemen. Zij zouden zelf moeten zorgen voor juiste huisvesting en niet de dorpen."
Vanaf de zijkant werden nog meer zorgen geuit. "Als we duidelijke voorwaarden stellen die voor ons acceptabel zijn, dan zadelt de gemeente ons dadelijk op met hun plannen." De dorpsraad van Leunen acteert uiterst zorgvuldig met het dossier. Zo wil de dorpsraad het heft in eigen handen nemen en meebeslissen over nieuw beleid. "We moeten dit breder trekken en de handschoen met het dorpsradenoverleg (DRO) oppakken. De dorpen moeten bij het nieuwe regionale beleid betrokken worden", vertelt Van Kruijssen. De dorpsraad last een extra besloten vergadering in om het vraagstuk te bespreken. Voor die ingelaste vergadering werkt een werkgroep binnen de dorpsraad van Leunen eerst een conceptplan voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het dorp.