Regenwater flats bodem in

VENRAY | De afvoer van regenwater van de flats Saffier, Amber, Robijn en Smaragd in de Venrays wijk Veltum gebeurt binnenkort niet meer via het riool, maar door infiltratie in de bodem. De afkoppeling is een samenwerkingsverband met Wonen Limburg en de gemeente Venray en gebeurt om wateroverlast in de toekomst tegen te gaan.

Door onze redactie

Het Venrayse gemeentebestuur heeft afgesproken om in 2027 klimaatproof te zijn. Dat wil zeggen dat over acht jaar de (water)overlast door het extremer wordende weer tot een minimum moet worden beperkt. Het afkoppelen van regenwaterafvoer van de gebouwen van de riolering, ter ontlasting ervan, is een van de maatregelen.

Verhardingen rond gebouwen kunnen daardoor verdwijnen. In Veltum moet in totaal 20.000 vierkante meter worden afgekoppeld. Het gebied omvat de vier flats, de aanliggende openbare verharding en de verharding van de Weg in den Berg. In dit project wordt bijna de helft afgekoppeld, en wel in Veltum en de Etnalaan, waarvan 3880 vierkante meter aan dakoppervlak van de flats. De andere 10.000 vierkante meters die moeten worden afgekoppeld worden gezocht in de Silvesterweg en Matterhornlaan.

De flats zijn van Wonen Limburg, de de omliggende wegen, parkeerplaatsen en grasvelden zijn van de gemeente Venray. Wonen Limburg kan dus niet op eigen terrein infiltreren. Het project gaat naar verwachting 260.000 euro kosten. Wonen Limburg neem hiervan 32.000 euro voor rekening.
De samenwerking tussen Venray en Wonen Limburg houdt ook in dat zoveel mogelijk van de bestaande woningen van de woningcorporatie in de toekomst van de riolering worden afgekoppeld. De flatbewoners worden via twee info-avonden bijgepraat over de plannen. In het voorjaar vindt de aanbesteding van het werk plaats, in de zomer van dit jaar wordt met de klus gestart.