Gemertenaar dreigde agente

Den Bosch | Een 45-jarige man uit Gemert dreigde een agente te verkrachten op het Schouwburgplein in Venray. Politierechter C. Sangers-de Jong legde de man voor een 'bedreiging' gistermiddag in Den Bosch een werkstraf op van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De verdachte kwam niet op zijn eigen rechtszaak op dagen.

Door Geert van der Star

De Gemertenaar liep op 12 juni 2018 stomdronken met zijn broer door het centrum van Venray. Ze veroorzaakten behoorlijk wat overlast bij verschillende terrassen en voorbijgangers waarschuwden de politie. De agente liep met een collega naar de mannen toe. Ze gaf hen in niet mis te verstane woorden mee dat ze het centrum onmiddellijk moesten verlaten. De verdachte werd woedend. "Wacht maar", schreeuwde hij tegen de vrouw. "Ik zal mijn pik uit mijn broek halen. Ik ga je verkrachten op een plek waar niemand je ziet." De agente hield de man samen met een collega aan en zette hem in haar politiewagen. Tijdens de rit naar het politiebureau bleef de man haar aanstaren met een vreemde glimlach op zijn gezicht. Hij maakte daarbij verschillende 'kusbewegingen' naar de agente.

De politievrouw gaf aan dat ze 'echt wel wat was gewend'. Maar de opmerkingen van de verdachte waren zo heftig dat die haar niet in de koude kleren waren gaan zitten. "Ik voelde me vernederd en te schande gezet", zei de agente in een verklaring. Er waren die dag veel mensen op de been en die hoorden de man ook tegen haar schreeuwen. Ze vond de man behoorlijk intimiderend.

De verdachte gaf, eenmaal ontnuchterd, aan dat hij spijt had. Hij kon zich van de bedreiging volgens eigen zeggen niets herinneren. De Gemertenaar was geen onbekende van de politie. Hij werd in de afgelopen jaren onder meer veroordeeld voor de beschadiging van auto's, lokaalvredebreuk en een belediging. In 1994 had de man voor een 'poging tot doodslag' zelfs een celstraf van zes jaren gekregen. De Gemertenaar had geen werk en geen uitkering: lezen of schrijven kon hij niet. "Ik word voor mijn problemen nergens geholpen, daarom ga ik drinken."

De rechter vond dat de man als hij dronken was 'te vaak onverstandige dingen zei', die grote impact hebben op personen. De man had in zijn eigen woonplaats in februari 2018 ook een portier bedreigd: hiervoor kreeg de Gemertenaar een extra werkstraf van 20 uur.