In gesprek over de toekomst

Castenray | In gemeenschapshuis De Wis in Castenray kwamen maandagavond zo'n 25 bestuursleden van verschillende stichtingen en verenigingen in Castenray en Oirlo bij elkaar. Zij gingen met elkaar in gesprek over het verleden, heden en wierpen een blik op de toekomst van hun stichting of vereniging.

Door Dennis Stiphout

De avond werd geopend door Anne Thielen, wethouder van de gemeente Venray. Zij prees het feit dat er uit beide dorpen mensen aanwezig waren om met elkaar in gesprek te gaan. Dat verbaasde Thielen niet, getuige het feit dat er in Castenray en Oirlo al sprake is van een samenwerking binnen de voetbal-, tennis- en korfbalclub, intensieve samenwerking met de dorpsraden en de twee basisscholen samen één school zijn geworden. Terwijl de aanwezigen in zeven groepen (toneelverenigingen, heemkunde, muziekverenigingen, jeugdverenigingen, KBO, dorpsblaadjes en schutterijen) druk in gesprek zijn, legt de vicevoorzitter van dorpsraad Oirlo, Anita Emonts, uit: "Elk jaar is een verenigingenoverleg met de voorzitters over wat er speelt binnen de vereniging en wat de uitdagingen en pijnpunten zijn. Wij willen op dit soort avonden te weten komen waar de behoefte van de verenigingen ligt. Voor de leefbaarheid van beide dorpen zijn de stichtingen en verenigingen het meest essentieel."

Er werd door alle betrokkenen dan ook gretig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. De opgehaalde input wordt meegenomen in het DorpsOntwikkelingsPlan (DOP). Die input werd enerzijds op de avond zelf verkregen, maar alle stichtingen en verenigingen is ook gevraagd om een vragenlijst met betrekking tot de toekomstvisie in te vullen. Emonts benadrukt dat de avond puur is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. "Tijdens dit soort avonden worden de lijntjes korter, drempels lager en weten verenigingen elkaar hopelijk gemakkelijker te vinden. Besluiten worden er vanavond zeker niet genomen, want dat moet je met het hele bestuur van de stichting of vereniging doen. Alles wat hier opgenomen wordt, wordt mee teruggenomen naar de besturen. Vervolgens wordt de vragenlijst teruggestuurd. Dat kunnen we gebruiken als wij het DOP gaan schrijven. De insteek van vanavond is samen denken over de toekomst van de verenigingen en dús over de leefbaarheid van beide dorpen." Aan het einde van de avond werd er een rondje gemaakt, waarin alle zeven groepen vertelden waarover zij het hadden gehad. Tot slot sprak Jan Nelissen, samen met Emonts voorzitter van de dorpsraad Oirlo, de aanwezigen nog toe, waarbij hij hen bedankte voor het meedenken.