Reacties verdeeld op beslissing wijkraad Veltum

VENRAY | De reacties op het besluit van Wijkraadplatform Veltum om de samenwerkingsbanden met de gemeente Venray per direct te verbreken, zijn verdeeld. Door groeiend wantrouwen richting de gemeente en een verslechterde samenwerking heeft het platform onlangs de handdoek gegooid. 'Het is inderdaad niet optimaal', zegt een wijkbestuurder. De ander zegt zich niet erin te herkennen.

Door Henk Baltussen

Wilbert Litjens, voorzitter van het Wijkradenoverleg Venray (wro) waarbij de elf wijken zijn aangesloten, weet er het fijn (nog) niet van voor een adequate reactie. "Het is een zaak tussen Veltum en de gemeente en heb daar weinig van meegekregen. Jammer dat het zover is gekomen. De wro is in elk geval blij met zijn rol in Venray. Hopelijk dat er in Veltum met zo'n vierduizend inwoners weer mensen opstaan. Door je te verenigen sta je sterker, word je meer herkend." Tevens geeft Litjens aan dat de contacten tussen de gemeente en het Wijkplatform Antoniusveld, waarvan hij deel uitmaakt, 'zijn zoals het hoort'.
Judith Cornelissen, voorzitter van de wijk Smakterheide, heeft niet dezelfde ervaringen als Veltum. "Maar wij denken niet 'waar gaat dit over?' In 2012 besloot de gemeente dorpen en wijken meer verantwoordelijkheden te geven en de inwoners zodoende meer bij de wijk te betrekken. Die veranderslag is nog niet overal optimaal, om het maar eens voorzichtig uit de drukken."
Fred Bok van Wijkraad Centrum weet alleen van de Veltumse problematiek uit de brief die het wijkplatform erover naar buiten bracht. Bok: "Het is een lastig iets als je als wijkraad tegen een gemeente aan moet boksen. Ik zie de wijkraad als een luisterend oor van de wijkbewoners, niet als een verlengstuk van de gemeente. Ik denk wel dat we serieus worden genomen. Als we bijvoorbeeld klagen over geluidsoverlast van de kermis, wordt er wel wat aan gedaan. Aan de andere kant kun je het niet iedereen naar de zin maken."

'Wij denken niet 'waar gaat dit over?'

Petra van Duijnhoven van het Wijkplatform Brukske had graag zelf van Veltum gehoord waar de problemen met de gemeente vandaan komen. "We hebben alleen een brief gehad en herkennen ons er als wijk niet in. Het zal om verschil van inzicht gaan. De verwijdering tussen Brukske en gemeente is er niet. Waar samen wordt gewerkt is verschil van mening. Daar is ook niets mis mee. Het wijkradenoverleg wordt voor mijn gevoel serieus genomen door het college. Maar het is niet zo dat wij maar met de vingers hoeven te knippen en het er dan ook is. Zo werkt het niet."