Vertegenwoordigers van alle Venrayse initiatieven samen met college van B en W op de foto.
Vertegenwoordigers van alle Venrayse initiatieven samen met college van B en W op de foto. Foto: Anita Emonts

Kernen met pit

Venray | Vier initiatieven in de gemeente Venray zijn tijdens de selectieronde van Kern met Pit in Ospel beloond met 1000 euro. De vier zijn Speelbuurt Ysselsteyn, Vredepeel Nieuwe Balans, residence de Stek en Vita-Fiets. Het voltallige college van B en W van de gemeente Venray was aanwezig bij de prijsuitreiking en vol lof over de burgerinitiatieven.

Speelbuurt Ysselsteyn is een initiatief van Commissie Speelvoorzieningen Dorpsplatform Ysselsteyn. In juni realiseert zij in Ysselsteyn een speelveld voor kinderen tot tien jaar met uitgebreide zitgelegenheid. Het opknappen en herinrichten van een verouderde speeltuin naar een groene, veilige en prettige speel- en ontmoetingsplek voor jong en oud, waarbij speciaal aandacht uitgaat naar kinderen onder zes jaar. Vanaf juni wordt het speelveld voor kinderen van 0-10 jaar aan de Veenbes als lokale ontmoetingsplek in gebruik genomen.

Na de oplevering het nieuwe in aanbouw zijnde gemeenschapshuis en kerk gaan de inwoners van Vredepeel zich bezighouden met de verfraaiing van de dorpskern. Een eerste aanzet wordt er gedaan door het aanleggen van een buitenterras van het gemeenschapshuis, Nieuwe Balans.

"Heerlijke positieve energie in de kernen"

Residence de Stek is een initiatief van dorpsraden Castenray en Oirlo om oudere mindervalide/invalide medemensen te behoeden voor eenzaamheid en te blijven betrekken in de samenleving. En voor zover mogelijk te voorkomen dat ze het dorp moeten verlaten als er verminderde validiteit ontstaat en of invaliditeit. Het tweede doel is om het dorp te mobiliseren en te betrekken. Dit alles willen ze realiseren in Residence de Stek, hiervoor wordt de voormalige basisschool omgebouwd tot woon-, zorg- en ontmoetingscomplex.

Vita-Fiets is eveneens een initiatief van dorpsraden Oirlo en Castenray. Het doel is de vitaliteit van de mens te stimuleren en te behouden. Buiten het feit dat deze duofiets een hulpmiddel is mag deze gezien worden als een meerwaarde in zelfsturing en zelfrespect in de samenleving. Vita-fiets, voor iedereen die vitaal wil blijven of aan de vitaliteit wil (blijven) werken. Ze richten zich niet alleen op ouderen en willen de nadruk zeker niet leggen op zorg. Buiten het feit dat de fiets een hulpmiddel is mag deze worden gezien als een meerwaarde in zelfsturing en zelfrespect in de samenleving.

Ook burgemeester Hans Gilissen was van de partij. "Als gemeentebestuur van Venray kun je alleen maar blij worden van onze vier deelnemers aan Kern met Pit. Heerlijke positieve energie in de kernen'', meldde hij na afloop op Twitter.

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Kern met Pit is een initiatief van KNHM. Binnen een jaar klaar? Dat is 1.000 euro voor de pot. Het streven is dat de initiatieven dit jaar hun project realiseren en op de derde zaterdag van januari 2020 in een volgende ronde presenteren wat ze in een jaar hebben gerealiseerd. Ze maken dan kans op een aanvullende financiële beloning.