Pluim Raayland College, Metameer en Elzendaal

Venray | Supertrots zijn ze er zeker op in Venray. Uit de uitslag van de Elsevier 'Beste scholen 2019' is gebleken dat de afdeling vmbo-gt van het Raayland College uitgeroepen is tot 'superschool'. Dit zijn de scholen met de hoogste examencijfers en de minste zittenblijvers.

Door weekblad Elsevier wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar de 'beste scholen'. Hierbij worden scholen beoordeeld op vier onderdelen. Er wordt gekeken naar de onderwijspositie: op welk niveau de leerling in de derde klas is uitgekomen vergeleken met het advies van de basisschool? Het tweede onderdeel is de onderbouwsnelheid, de tijd die een leerling nodig heeft oor de twee klassen. Het derde is het bovenbouwsucces, het aandeel leerlingen dat zonder zittenblijven het examen haalt. En het vierde is het gemiddeld behaalde cijfer voor het centraal examen. In totaal werden 2.459 afdelingen van Nederlandse scholen beoordeeld.

De vmbo-afdeling gemengd-theoretische leerweg van het Raayland College scoort landelijk samen met 20 andere scholen het hoogste. Op het Raayland college zijn ze hier supertrots op. Cisca Zweers, locatiedirecteur: "Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen vanuit hun eigen interesses kunnen leren. Een deel van hun lessen kunnen ze invullen met uren naar keuze. Want wij geloven dat je het beste leert vanuit intrinsieke motivatie, dus dat je meer leert als je aan het werk gaat met onderwerpen waarin je oprecht geïnteresseerd bent. En dat zie je terug in de resultaten."

METAMEER

Metameer jenaplan Boxmeer werd voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot 'Beste school van Nederland'. Metameer krijgt deze titel voor de jenaplan kaderberoepsgerichte en basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo.

"Complimenten voor onze leerlingen, ons team en ouders en verzorgers, want we doen dit samen", zegt Maartje van de Kerkhof, directeur van de jenaplanlocatie. Ze is trots dat Metameer weer zo'n prestatie neerzet. Van der Kerkhof: "Onze leerlingen zijn gemotiveerd, willen het beste uit zichzelf halen. En we hebben betrokken docenten die dicht bij de leerlingen staan." Hoe word je tot beste school van het land uitgeroepen? De leerlingen behalen bovengemiddelde resultaten en verlaten de school met een hoger diploma dan hun basisschooladvies. Verder vergelijkt het Elsevier-onderzoek scholen op hun examenresultaten en op het doorlopen van de school zonder vertraging. Metameer biedt leerlingen kansen en geeft ze invloed op hun eigen leerproces. Veel leerlingen laten in twee jaar zien dat ze een hoger niveau aankunnen.

ELZENDAAL

Ook Elzendaalcollege Gennep mag zich voor het derde jaar op rij 'superschool' noemen. De afdelingen kader en vmbo-gt (mavo) van Elzendaalcollege Gennep vallen volgens het onderzoek in de categorie 'superschool'. Ook de andere afdelingen van deze locatie en alle afdelingen van Elzendaalcollege Boxmeer (mavo, havo en vwo) scoren in het onderzoek wederom hoog. Het onderzoek vergelijkt scholen landelijk op basis van een viertal indicatoren.

De eerste indicatie is de positie van de leerling in leerjaar 3. Hieruit blijkt dat een hoog aantal leerlingen in leerjaar 3 op een hoger niveau les krijgt dan het advies van de basisschool aangaf. De overige indicatoren zijn het beperkt aantal zittenblijvers in de onder- en bovenbouw en het gemiddelde examencijfer.

Het Elzendaalcollege houdt op woensdag 30 januari van 16:30 tot 20:30 uur open huis in Gennep en op woensdag 6 februari van 15:30 tot 20.30 uur in Boxmeer. Meer informatie is te vinden op www.elzendaalcollege.nl