De prijswinnaars in de categorie poëzie. Tweede van links: Jan-Hein de Wit.
De prijswinnaars in de categorie poëzie. Tweede van links: Jan-Hein de Wit. Foto:

Jan-Hein de Wit wint Raadselige Roos

Venray | Afgelopen zondag werden in de Venrayse schouwburg de winnaars van de zesentwintigste Raadselige Roos, een schrijfwedstrijd voor amateurs, bekendgemaakt. De wedstrijd wordt uitgeschreven door Literair Café Venray en kende in de categorie poëzie een Venrayse winnaar: Jan-Hein de Wit.

De Wit deed mee onder de schuilnaam Marcus-Erik Bohr, maar maakte zondagmiddag zijn identiteit alsnog bekend. De vakjury maakte drie winnaars bekend in de categorie poëzie en drie winnaars in de categorie proza. "Ik maak eigenlijk heel weinig gedichten", vertelt De Wit. "In het verleden heb ik wel veel toespraken en korte verhalen geschreven, maar niet zo vaak een gedicht. Ik had een idee dat mij geschikter leek voor een gedicht dan voor een kort verhaal, vandaar dat ik mij heb gestort op het maken van een gedicht."

Het gedicht van De Wit gaat over een meisje, dat eenzaam is omdat ze zich thuis en op school niet thuisvoelt. Het enige moment waarop ze tot zichzelf kan komen is als ze alleen is. Dat is als ze niet thuis en niet op school is. Het kostte De Wit aardig wat tijd voordat hij het gedicht helemaal perfect had. "Ik ben er alles bij elkaar toch wel tien maanden mee bezig geweest. Ik heb het steeds door mijn hoofd laten gaan en bekeken hoe ik het het beste kon doen. Het maken van een gedicht is eigenlijk zoeken naar een verhaal of boodschap in zo min mogelijk woorden."

Het gedicht van De Wit is opgenomen in een bundel. Die bundel is voor het grote publiek te verkrijgen, onder andere bij Roojboek. "Het gedicht is ook te lezen in het Venrays museum", aldus De Wit. "Er is ook een illustratie bij gemaakt. Gedichten waarvan de jury vond dat ze het publiceren waard waren, zijn opgenomen in de bundel. Dat geldt ook voor de stukken in de categorie proza. In het Venrays museum hangt ook een schilderij bij het gedicht. Dat schilderij is gemaakt door Ria Hartman."

De andere twee prijzen in de categorie poëzie gingen naar Janine Jongsma uit Deurne en Anja Geurts uit Bees. Anita Mulleneers, uit Eijsden, won in de categorie proza.

De tweede plek ging naar Ellis Wiendels uit Middelaar, terwijl Weertenaar Ton Adriaens als derde eindigde. Er werden 33 gedichten en 27 prozaverhalen ingestuurd. Die waren alle afkomstig van mensen woonachtig in zuidelijk Nederland of Nederlandstalig België.

Ik heb meegedaan aan de poëziewedstrijd. IK maak heel weinig gedichten, heb in het verleden wel veel toespraekn en korte verhalen geschreven en zo nu en dan een gedicht, maar niet zo vaak. Ik had een idee en dat idee leek mij geschikter voor een gedicht dan voor een kort verhaal. dAarom heb ik ij gestort op het maken van het gedicht. Ik denk dat ik er alles bij elkaar toch wel tien maanden mee bezig ben geweest door het steeds door mijn hoofd te laten gaan en hoe kun je het het best doen. Gedicht maken is het zoeken naar een verhaal of een boodschap in zo min mogelijk woorden, die ook nog poëtisch zijn. Die een andere draagkracht hebben dan een verhaal, je laat ook wat in het midden. Je laat de lezer ook een beetje zelf wat invullen. Het gedicht gaat over een meisje wat eenzaam is en omdat ze zich niet thuisvoelt op de plaatsen waar ze haar leven doorbrengt, op school en thuis. Het enige moment waarop ze tot zichzelf kan komen is als ze alleen is. Dat is als ze niet thuis is en niet op school is.

Gedicht is opgenomen in een bundel die gepubliceerd wordt en die bundel is gisteren uitgereikt. Die bundel is te koop, bij RooyBoek. Dat gedicht is ook te lezen in het Venrays museum, is ook een illustratie bij gemaakt. Gedichten waarvan de jury vond dat ze het publiceren waard waren, zijn daarin opgenomen. Dat geldt ook voor de Proza. Het schilderij dat erbij gemaakt is, is van Ria Hartman. Er is een schilderij wat in een museum hoort bij het gedicht. Bij elk verhaal is een schilderij gemaakt.

De uitslag:

Proza:

1e prijs: Anita Mulleneers, Eijsden

2e prijs: Ellis Wiendels, Middelaar

3e prijs: Ton Adriaens, Weert

Poëzie:

1e prijs: Marcus-Erik Bohr, Venray

2e prijs: Janine Jongsma, Deurne

3e prijs: Anja Geurts, Beers

Prijs van de publieksjury, de Roojse Roos:

Jan Versluys, Woltphaartsdijk

Donderdag in nieuwsblad Peel en Maas meer informatie.