De nieuw gedecoreerden met in hun midden het Europees schutterskoningspaar Leo en Irma Niessen.
De nieuw gedecoreerden met in hun midden het Europees schutterskoningspaar Leo en Irma Niessen. Foto: Fred Vliegen

Orde van de Rode Leeuw

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray verzorgde zondag de dag van de jaarlijkse investituur.

Zoals gebruikelijk is worden de investituren van de Rode Leeuw jaarlijks op diverse plaatsen in Nederlands- en Belgisch-Limburg georganiseerd, zodat het draagvlak, de bekendheid van de orde optimaler wordt. Dit jaar werd er gekozen voor de locatie van de Grote Kerk en Brasserie Anno'54 in Venray. Koninklijke Harmonie Euterpe in Venray zorgde voor de muzikale omlijsting.

Bisschop Harrie Smeets, oud-deken van Venray, celebreerde de eucharistieviering samen met de grootprior van de orde, Marc Heemels. Tijdens de viering werden 23 schuttersbroeders en -zusters opgenomen in de orde. Na de eucharistieviering volgde de receptie in de kerk en een samenzijn in brasserie Anno'54 in Venray.

Hans van Rhee van schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray is tijdens de investuur in de Grote Kerk vanwege zijn verdiensten voor de gemeenschap, en in het bijzonder voor het schutters- en gildewezen, opgenomen als schutsbroeder binnen de Orde van de Rode Leeuw.

Hans van Rhee werd in 1988 lid van de Venrayse schutterij, toen de schutterij de Drum- en Showband Venray overnam. Het was al snel duidelijk dat hij vanuit zijn beroepsmatige werkzaamheden de gave had om als penningmeester te gaan fungeren. In 1991 werd hij lid van de bestuur en nam de functie van penningmeester over van Martien Lenssen.

Op financieel gebied leidt hij vanaf dat moment de Venrayse schutterij met verve. Naast het bestuurslidmaatschap is Van Rhee lid van de drumband, waarbij hij nog altijd zich jong van geest voelt. Hij maakt al jaren deel uit van het A-zestal van de schutterij. Hij vond zijn eega binnen de schutterij en later werden ook zijn twee kinderen lid van de schutterij. Naast zijn actieve rol binnen het bestuur, maakt hij zich ook verdienstelijk voor de gemeenschap, waaronder het trainerschap bij de jeugd van SV Venray en bestuurslid van de Stichting Kerststal Venray.

"Voor de organisatie was deze investituur het begin van een jubileumjaar", blikt voorzitter Bernie van Lierop van de Venrayse schutterij tevreden terug. "Vanuit diverse geledingen kwamen lovende reacties naar voren. Voor het voortbestaan in het schutters- en gildewezen is het belangrijk dat deze orde bestaat. Het is belangrijk om samen te werken om dit cultureel-historisch erfgoed te laten voortbestaan. Dit kan niemand alleen, maar dit doe je samen. Het moest gewoon top zijn en het was top."

Voor de Venrayse schutterij is dit een bevestiging dat zij organisatorisch de kar kan trekken.

"Het volgende project is de organisatie van de taptoe op het Schouwburgplein op zondag 30 juni 2019. "De taptoe en de presentatie van de nieuwe uniformen worden dit jaar opnieuw momenten dat Venray de kracht van de schutterij mag aanschouwen en dat is voor ons belangrijk", sluit Van Lierop af.