SV United-speler Bram Lookman in duel met Pim Smits van Sporting ST.
SV United-speler Bram Lookman in duel met Pim Smits van Sporting ST. Foto: Jolijn van Goch

Derby prooi voor United

SV United-Sporting ST 5-1 (4-1). 8. Marco Cornelissen 0-1, 17. Bram van de Ven 1-1, 27. Michal Kolodziejski 2-1, 31. Indy Phillips 3-1, 44. Indy Phillips 4-1, 88. Indy Phillips 5-1.

SV United: Rademacher; Snijders, Hendrix, Koolhof, Peters; Peelen (79. Lensen), Lookman, Ter Braak (62. van Berlo); Kolodziejski, Phillips, Van de Ven (72. Linders).

Sporting ST: Willems; Van Well, Van Rijswick, Miltenburg, Thielen (46. Dings); Smits, Van Mierlo (79. Janssen), Kerstjens; Cornelissen, Goldschmidt, Theeuwen.

Door Dennis Stiphout

Wanssum | United-Sporting: wie niet beter weet zou vermoeden dat het om een duel tussen twee internationale elftallen gaat. De realiteit is echter anders: Meerlo en Wanssum tegen Swolgen en Tienray. Voor het eerst dit seizoen troffen de twee fusieclubs elkaar in de vijfde klasse. De favoriet liet zich op voorhand niet lastig voorspellen. United, dat vorig seizoen promotie naar de vierde klasse nét misliep, kent ook dit jaar een prima seizoen en staat zelfs bovenaan. Dat geeft overigens wel een enigszins vertekenend beeld, want er zijn drie ploegen die minder punten hebben verloren dan United. Sporting won alleen van Kronenberg, waardoor de ploeg van trainer Han Friesen voorlaatste staat.

Dat was in het begin van het duel niet te zien, want na een kleine tien minuten spelen nam Sporting brutaal de voorsprong. Marco Cornelissen zette de gasten met een prachtige goal op voorsprong: 0-1. Het leek als een rode lap op een stier te werken voor United, dat daarna getergder ging spelen. Een kleine tien minuten na de openingstreffer rondde Bram van de Ven een goed uitgespeelde aanval doeltreffend af: 1-1. Sporting moest daarna achteruit, waar de thuisploeg het tempo verhoogde. Dat leverde voor rust nog drie treffers op: één van Kolodziejski en twee van Indy Phillips. De theepauze kwam daarmee op een goed moment voor Sporting ST. Dat gold overigens ook voor de toeschouwers, die even op konden warmen in de kantine van sportpark De Meulebèèk. Sporting-trainer Han Friesen, die evenals collega Fenne Smits onlangs bijtekende bij zijn club, stuurde zijn elftal beter georganiseerd de kleedkamers uit.

´We hadden eigenlijk met 10-1 moeten winnen´

Vlak voor het eindsignaal kwam United nog een keer tot scoren. Phillips completeerde zijn hattrick. Een kleine tien minuten voor tijd mocht B-junior (!) Sven Lensen zijn debuut maken aan United-zijde. De 16-jarige speler, die vast in de A-jeugd speelt, was daar verheugd mee: "Het tempo was wel hoger en ik had misschien iets vaker kunnen doorbewegen, maar ik ben toch wel tevreden. Ik hoop dat ik vaker mee kan doen."
De overwinning zorgde ervoor dat de spelers van United zich na het duel konden verheugen op een rondje van Simon ter Braak. De middenvelder liet vorige week al weten zijn spelers te trakteren bij een overwinning op zijn oude ploeg.

Ter Braak moest een klein half uur voor het einde noodgedwongen naar de kant. "Ik tikte de bal weg en werd op mijn kuit geraakt. Toen was het einde verhaal. Het verschil was gewoon te groot. Voorin zijn we met Indy (Phillips, red.) en Michal (Kolodziejski, red.) gewoon gevaarlijk. Zij scoren minimaal een keer in de wedstrijd. We hadden in de rust afgesproken in een hoger tempo te spelen en eigenlijk gewoon met 10-1 moesten winnen, maar we mogen uiteindelijk niet klagen."
Ook Sporting-speler Stan Theeuwen was realistisch. "Zij zijn kwalitatief gewoon beter. De 0-1 was een mooie goal en we kregen ook nog kansen op de 2-3. Na rust bleven we compact voetballen en gaven we in ieder geval veel minder weg." Als Sporting de lijn van de tweede helft doorzet, krijgt het de komende weken nog genoeg kansen om punten te pakken.