Betrokken burgers praten mee over de toekomst van Venray.
Betrokken burgers praten mee over de toekomst van Venray. Foto: Henk Lammen

Hoe ziet Venray er in 2030 uit?

Venray | Een nieuwe toekomstvisie moet aangeven welke koers de gemeente Venray gaat varen. Om breed draagvlak te creƫren daagt de gemeente burgers uit om mee te denken en uiteindelijk zo ook mee te beslissen welke richting gekozen wordt. In het gemeentehuis discussieerden maandagavond vijftien betrokken burgers over het toekomstbeeld.

Hoe ziet Venray er in 2030 uit? Die vraag staat centraal in de totstandkoming van de toekomstvisie aan de vooravond van een nieuw decennium. Een visie die aangeeft hoe Venray zich de komende jaren moet gaan ontwikkelen. De aanwezigen dienden als eerste drie thema's te kiezen die zij belangrijk vinden voor de toekomst van Venray. Ouderen, jeugd en jongeren, arbeidsmarkt en ondernemerschap, energie en klimaat, zorg en gezondheid, veiligheid, onderwijs, vervoer en bereikbaarheid, zo maar een kleine selectie uit de opties die de vijftien burgers kregen voorgeschoteld. Om vervolgens aan te geven waarin Venray zich onderscheidt van andere gemeenten, waarop ze trots zijn, verbeterpunten en veranderingen en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen richting 2030.

Het streven is om op 28 mei de visie te presenteren aan de gemeenteraad. "Zeker ambitieus", zegt Jolanda Bosch, ambtenaar van de gemeente die samen met collega Gea Denissen het project begeleidt. "We willen voor de zomer de resultaten presenteren. Vooral ook omdat het dan nog vers in het geheugen zit bij de burgers die hebben meegewerkt. De eerste vraag die we nu stellen is wat er nodig is om een droombeeld te verwezenlijken? Wat kun je morgen al doen richting 2030? Wat zijn de initiatieven in de wijken en dorpen? De resultaten van die bevindingen worden meegenomen in de strategie die wordt bepaald richting 2030." Op dit moment worden de sterktes en zwaktes van Venray verkend en gekeken welke toekomstige ontwikkelingen belangrijk zijn voor Venray. Dit moet uitmonden in vier toekomstscenario's die tijdens de Week van de Toekomst (18-25 februari) worden gepresenteerd. De burgers wordt vervolgens gevraagd welk toekomstbeeld in hun ogen het meest wenselijk is. De gemeente gaat nadrukkelijk naar de inwoners toe om input te krijgen. Op de weekmarkt worden mensen gevraagd naar hun mening over de toekomst van Venray, scholen als Gilde Opleidingen en het Raayland College werden bezocht, evenals de ouderen van Rooyhof, de Turkse moskee en arbeidsmigranten van Poolse afkomst. Op verschillende plaatsen in de gemeente (onder andere gemeentehuis en bibliotheek) staan boxen waarin antwoordenlijsten kunnen worden ingevuld en gedeponeerd. Bosch: "We hebben inmiddels meer dan 500 reacties verzameld. Met opvallende gelijkenissen, maar ook verschillen. Zo zie je dat de jeugd nog vooral denkt vanuit het heden als het gaat om wat voor hen belangrijk is. Leuke winkels, goed openbaar vervoer, de aanwezigheid van een McDonald's en KFC. De ouderen zijn weer meer begaan met de toekomst van hun kleinkinderen. Dat zij in een veilige woonomgeving kunnen opgroeien."