Afbeelding
Foto:

Problemen kunnen veel oplossingen veroorzaken

VENRAY | Waar mensen samenwerken ontstaan problemen. Of ze nou groot of klein zijn, er is geen ontkomen aan. Het Wijkplatform Veltum kan erover meepraten. Het vertrouwen in partner gemeente Venray veranderde in wantrouwen. Het platform voelde zich overbodig geworden, trok zijn conclusies en besloot na ruim zes jaar dat het over en uit was. Jammer, maar niet rampzalig. Want de spreuk 'deze problemen konden wel eens veel oplossingen veroorzaken' zou hier wel eens opgeld kunnen doen.

Door Henk Baltussen

In de jaren na de oprichting van Wijkplatform Veltum in 2012 voelden de platformleden van Veltum zich naar eigen zeggen beslist serieus genomen door de gemeente Venray. In die periode konden de 'platformers' naar hun gevoel iets betekenen voor wijk en inwoners. Er werden projecten gerealiseerd, inwoners zagen dat hun inbreng en inzet hout sneed. Voorbeelden zijn de aanleg van een rotonde, adequaat bosonderhoud, de renovatie van een speeltuin en de oprichting van een wijkteam.

Samenwerking gleed af naar diep wantrouwen

Dat smaakte naar meer en de resultaten leverden energie op voor de toekomst. Het meedenken en de inzet van wijkbewoners werden immers beloond. Maar door volgens het Wijkplatform Veltum 'wisselen van ambtenaren in het gemeentehuis die zich met de wijken bezighielden', gleed langzamerhand de samenwerking tussen gemeente en Veltum af naar diep onderling wantrouwen. De chemie verdween, er werd steeds nadrukkelijker langs elkaar heen gewerkt en het platform zag de noodzaak om nog langer energie in de samenwerking te stoppen wegvloeien. De hardwerkende platformleden gaven naar eigen zeggen aan murw geslagen te zijn en capituleerden.
Het is moeilijk om een vinger erachter te krijgen, waar het precies schort tussen gemeente en Veltum. Ook al omdat de gemeente Venray (nog) geen reactie op het aftreden van het platform wil geven.

Ook een rondje langs enkele wijkraden levert niet veel op: 'Er zijn altijd wel problemen, maar daar zijn oplossingen voor', is de tendens. In Veltum lijkt het een optelsom te zijn van haperingen en communicatiestoornissen.

Wijken, dorpen en gemeente hebben elkaar nodig

Onbegrip vanuit het wijkplatform en misverstanden die zich opstapelden tussen wijk en gemeente rond huidig pannenkoekenrestaurant De Perdstal in het natuur- en recreatiegebied Vlakwaterbos in de wijk Veltum, vormden uiteindelijk de druppel. Hoopgevend in dit drama is dat de wittebroodsjaren tussen Veltum en gemeente Venray wel overwegend vredelievend verliepen. De Veltumse toorn wordt niet breed herkend. Wél zouden de wijkraden door dit voorval bij zichzelf te rade kunnen gaan hoe hun verhouding met de gemeente in elkaar steekt.

Er zullen vast strubbelingen worden herkend. Dat zou ook het signaal kunnen zijn ze aan te gaan pakken. Want wijken en gemeente en natuurlijk ook de dorpen hebben elkaar nodig. Een overleg- en samenwerkingsstructuur is nodig om die binding te accentueren en tot resultaten te komen. Of de huidige afspraken daar nog aan voldoen, is misschien de vraag. Want ook uit de dorpen klinken hier en daar al alarmbellen dat er wel een erg groot beroep wordt gedaan op de vrijwilligers. Een mooi moment om die samenwerkingsstructuur weer eens tegen het licht te houden.