Het St. Antonius Gilde Blitterswijck trok dinsdag door de straten van het dorp.
Het St. Antonius Gilde Blitterswijck trok dinsdag door de straten van het dorp. Foto: Rikus ten Brücke

Bonte stoet naar kapel

Feest gilde Blitterswijck

Blitterswijck | Het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck hield afgelopen maandagavond de traditionele koppermaandag. Een dag later werd het feest van de patroonheilige St. Antonius gevierd. Het gilde van Blitterswijck is een van de weinige gilden en schutterijen in de omgeving die het feest van de patroonheilige nog op een doordeweekse dag vieren. Dit jaar vierde het gilde een jubileumjaar: voor de dertigste keer werd er in uniform naar het kapelletje getrokken. Het kapelletje, op zijn beurt, werd exact zestig jaar geleden ingewijd.

Door Dennis Stiphout

Het was een bonte stoet die afgelopen dinsdagochtend door Blitterswijck trok. De wandeling van het gilde van Blitterswijck door het dorp leverde dan ook aardig wat bekijks op. Mensen, jong en oud, stonden voor het raam en zelfs op de nabijgelegen basisschool openden enkele kinderen nieuwsgierig de lamellen. Zij zagen de stoet op weg naar het St. Antonius kapelletje, dat dit jaar zestig jaar geleden is ingewijd. De geschiedenis van het gilde loopt al véél langer terug.

"Dit is een heel traditionele dag"

Het gilde van Blitterswijck werd opgericht in 1485 en is van origine een broederschap. De huidige leden verzamelden afgelopen dinsdag om 9.00 uur in de kerk in Blitterswijck om de heilige mis bij te wonen die werd geleid door gildepriester Huub van Horne. Ongeveer een half uur later vertrokken de ongeveer vijftig aanwezigen richting het kapelletje, waar een toespraak volgde van Van Horne en eerste gildemeester Jan-Willem Franssen en de traditionele borrel werd genuttigd.

Hay Gooren, momenteel als archivaris actief binnen het gilde, vertelt meer over het gilde: "We hebben een aantal vaste dingen, zoals de teerdag (zo wordt de viering van afgelopen dinsdag genoemd, red.), Koninginnedag, het meiboom plaatsen en de twee gildedagen van het Land van Cuijk. Daar gaan we in uniform heen. Verder hebben we ook extra dag in een andere kring en organiseren we zelf het koningschieten en bierkruien." De teerdag is naar Goorens woorden 'een heel traditionele dag'. Vroeger werd de dag altijd op de zeventiende gehouden, maar aangezien veel middenstanders dan de winkels open hadden, werd zestig jaar geleden besloten om de dag te verplaatsen naar de dinsdag ná de zeventiende.

Het werd een lange, maar gezellige dag. Nadat het gilde een bezoek aan het kapelletje had gebracht, vond de koffietafel en de jaarvergadering plaats in de molen. Herman Rongen werd gehuldigd voor zijn 25-jarig lidmaatschap en Carla Claessens werd voor de zestiende keer gehuldigd vanwege het winnen van de onderlinge competitie geweerschieten in 2018. In de middaguren werden twee cafés bezocht waarna er 's avonds een diner en avondprogramma voor genodigden en aanhang was georganiseerd. Het gilde in Blitterswijck telt anno 2019 ruim zestig leden. Gooren licht toe: "Er zitten veel families bij, die ook weer aanhang hebben. Zodoende praat het zich rond en is het ook kameraden onder elkaar. We zien nooit eenlingen die zich aanmelden, altijd twee of drie personen die iets met elkaar hebben. De leden komen oorspronkelijk uit Blitterswijck. Er wonen er een paar buiten het dorp, maar zij mogen gewoon bij het gilde blijven."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding