Repetitie Euterpe in de Perdsstal, in 1977. Inzetje: schellenboomdrager.
Repetitie Euterpe in de Perdsstal, in 1977. Inzetje: schellenboomdrager. Foto: Historisch Archief Euterpe

Reünie Euterpe

Venray | Koninklijke Harmonie Euterpe Venray houdt op zaterdagmiddag 9 februari een reünie in het Odeon in Venray. Het verlangen is om zoveel mogelijk (oud-)leden bij elkaar te brengen en herinneringen op te halen aan het verleden. Eén van de herinneringen die zal worden opgehaald, gaat over de historische schellenbomen die de harmonie bezit.

Door Dennis Stiphout

Een ding staat vast: de aanwezigen op de reünie van harmonievereniging Euterpe hebben genoeg te bespreken. De geschiedenis van de vereniging loopt immers ver terug. Lange tijd werd gedacht dat Euterpe in 1860 werd opgericht. Dat heuglijke feit leidde in 1985 tot een groot feest, waarbij het 125-jarig bestaan werd gevierd en er een jubileumboek werd geschreven. Bij het schrijven van dat boek begon auteur Twan van Els te twijfelen of het jaartal 1860 als oprichtingsjaar wel klopte. "Wij hebben ons altijd afgevraagd hoe oud de vereniging eigenlijk is", vertelt Van Els gepassioneerd. "Uit een brief uit 1841 aan Koning Willem II bleek dat de harmonie in 1838 was opgericht. We hebben zelfs de namen van de allereerste muzikanten. Dat hebben we gevonden door te speuren in de archieven."

Amateurhistoricus Twan van Els zocht verder en verder en reisde onder andere af naar Maastricht en Den Haag om in het rijksarchief te speuren. In een van de brieven die Van Els vond, stond iets opmerkelijks. "In één document vond ik een advies van de minister van Binnenlandse Zaken, door hem persoonlijk ondertekend en gericht aan Koning Willem II met het advies om de mannen van harmonie Venray honderd gulden te schenken. Op dat papier had de koning zelf geschreven dat hij het had goedgekeurd." Van Els zocht verder en vond meerdere documenten. Eén ding werd daaruit kraakhelder bij hem: uit alles bleek dat de vereniging in 1838 was opgericht. "In 1860 werden veel gezelschappen omgezet in een vereniging, vandaar dat men toen sprak van een oprichting." Er dwaalde ook nog een derde jaartal rond. "In 1911 waren er twee fanfares in Venray, Sint Caecilia en Euterpe, die moesten worden samengevoegd. Zij kregen een nieuwe naam, Venrays Fanfare Korps Venray, en een nieuw vaandel waarop 1911 als oprichtingsjaar werd vermeld. Zodoende waren er mensen die zeiden dat we van 1911 waren. Daarom was de vraag: hoe oud zijn we nu eigenlijk? Pas in 1955 is de naam Euterpe weer teruggekomen." Toen de vereniging in 1960 honderd jaar bestond, kreeg zij het predicaat Koninklijk.

De aanwezigen op de reünie hebben genoeg te bespreken

Vandaag de dag kent de vereniging zo'n 45 leden. Het verenigingsgebouw Odeon is de thuisbasis van de harmonie. Daar is het archief van de harmonie en zal ook de reünie plaats gaan vinden. De Historisch Archief-werkgroep, onder leiding van Sip van Goinga, nam het initiatief voor de reünie. Van Goinga: "Je komt elkaar weleens tegen en praat over belevenissen van vroegere, maar dat wilden we ook eens allemaal samen doen. We hebben een archief en daar staat al heel veel in, dat proberen we compleet te krijgen. Daar gebruik je zo'n reünie ook voor. Mensen die er nu nog zijn, zijn ook een stukje historie van de vereniging. Dat we er nu over gaan praten, is ook al historie. We hopen zo'n tachtig tot honderd mensen bij elkaar te krijgen." Een uniek bezit van de vereniging zijn de twee schellenbomen. Ze zijn een geschenk van dokter Struben, die van 1923 tot 1928 president van de vereniging was. "Die schellenbomen zijn bij elke gelegenheid dat de harmonie of fanfare optrad meegegaan", aldus Van Els. "Het zijn hele zware instrumenten. Het bijzondere is dat ze van Turkse afkomst zijn. Het wordt beschouwd als een muziekinstrument, maar het is veel meer een instrument om te pronken. Degenen die ze droegen, liepen altijd met de schellenbomen voorop in een stoet. Ze zijn uniek, er zijn maar heel weinig andere verenigingen die zo'n schellenbomen hebben. Nu staan ze bij ons in het archief."

Terug naar de reünie dan. Aanmelden daarvoor is mogelijk via de website euterpevenray.nl/nieuws of telefonisch bij Sip van Goinga via 0478-581047 / 06-51275233.

Afbeelding