IJshockeyer Rick van Haren (nummer 63) in actie voor de Nijmeegse ijshockeyclub Nijmegen Devils.
IJshockeyer Rick van Haren (nummer 63) in actie voor de Nijmeegse ijshockeyclub Nijmegen Devils. Foto: Robert Bos

Rick gaat voor titel en beker

Venray | Venraynaar Rick van Haren studeert in Nijmegen en speelt daar in de hoogste ijshockeycompetitie van Nederland. De verdediger, die een tijdje terug ook werd geselecteerd voor het Nederlands team, is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij de Nijmegen Devils en mikt dit jaar met zijn ploeg op het kampioenschap. En de beker.

Door Dennis Stiphout

Hoe kom je erachter dat ijshockey een sport is die bij je past? Rick van Haren had al op jonge leeftijd iets met schaatsen, ijs en vooral de combinatie daarvan. "Bij ons voor het huis lag een sloot. Als het vroor, gingen we daar schaatsen. Mijn vader heeft ook geijshockeyd, dus eigenlijk werd ik gelijk vanuit het schaatsen doorgestuurd naar het ijshockey", vertelt Van Haren. De Venraynaar begon op zijn achtste met ijshockeyen in Nijmegen. Later vertrok hij naar Duitsland. "Toen ik achttien jaar werd was de jeugd geen optie meer voor mij. In Duitsland mogen ze maar een beperkt aantal buitenlanders hebben. Ze gingen liever voor bijvoorbeeld een Amerikaan met meer ervaring dan een 19-jarige Nederlander die nog moest beginnen."
De verdediger keerde terug naar Limburg, kwam twee jaar uit voor Geleen en speelde tussendoor ook nog een jaar voor Zoetermeer, waar hij naar eigen zeggen met veertien punten (de ijshockeybenaming voor een doelpunt, red.) zijn beste jaar kende.

Op prijzenjacht

Ondertussen startte Van Haren met zijn studie aan de ALO (Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding) in Nijmegen. In aanloop naar het seizoen 2017-2018 werd hij gevraagd om weer in die stad te komen spelen. De Nijmegen Devils speelde in een niet al te ver verleden nog in de eerste divisie. Doordat de Nederlandse competitie samenging met België ontstond de zogenaamde BeNe-League, waar het team uit Nijmegen instroomde. "Ze wilden bouwen aan een elftal met Nijmeegse jongens en zagen mij als een Nijmegenaar, omdat ik daar ook in de jeugd had gespeeld. Er werden nieuwe spelers en een nieuwe coach gehaald."

Het ging zo goed dat het team in het eerste jaar, vorig seizoen dus, direct de playoffs haalde. Een smetje op die prestatie waren voor de Venraynaar de twee blessures die hem enkele weken aan de kant hielden. Dit jaar waren de ambities nog groter in de Keizerstad. "We willen zoveel mogelijk prijzen pakken", klinkt het enigszins clichématig, maar inmiddels wel reëel. "Zo richten we ons onder andere op de beker. De finale hebben we gehaald. We versloegen Heerenveen in de halve finale over drie duels. Op 3 februari staan we in de finale in en tegen Den Haag." Van Haren werkt zijn duels, net als broertje en honkballer Mike, steevast af met het nummer 63, verwijzend naar het geboortejaar (1963) van zijn vader.

Toekomst onzeker

In de competitie behoort het team samen met Den Haag, Geleen en Heerenveen tot de top. Het is volgens Van Haren lastig te voorspellen wie er titelfavoriet is, maar dat zijn ploeg ambities heeft staat buiten kijf. "We hebben uitgesproken dat we dit jaar kampioen willen worden. Het is lastig om te zeggen wie waar gaat eindigen." Van Haren haalt zijn plezier ook uit het begeleiden van jonge sporters. "Ik train een jeugdteam bij de Nijmegen Devils. Dat vind ik in combinatie met de ALO superleuk. In het eerste elftal zit ook een jonge jongen. Als ik mijn stempel kan drukken op zijn ontwikkeling, ben ik er trots op als hij beter wordt."

De verdediger flirtte ook al eens met het Nederlands team. "In 2017 mocht ik mee naar het WK in Belfast. Vorig jaar zat ik bij het WK in Nederland dicht tegen de selectie aan. De coach nam acht verdedigers mee en ik was nummer negen. Ik speel dit seizoen niet zo heel veel, dus het is nog maar de vraag of ik de volgende keer weer mee mag." Wat er volgend jaar staat te gebeuren, is nog maar afwachten voor Van Haren. "Ik loop dan mijn afstudeerstage en start met mijn minor. Ik weet niet of dat te combineren is met topsport." Eerst het lopende seizoen dus maar eens goed afsluiten. Van Haren strijdt nog mee op twee fronten. Dus niets is uitgesloten.