Dion Dreesens na het halen van zijn bachelor in de VS. Tweede van links vriendin Daria.
Dion Dreesens na het halen van zijn bachelor in de VS. Tweede van links vriendin Daria. Eigen foto

Dion Dreesens

Helmond | Het is de droom van iedere atleet die aan topsport doet: ooit deelnemen aan de Olympische Spelen. Een droom die voor Dion Dreesens uit Venray al twee keer uitkwam. De zwemmer verscheen aan de start tijdens de Spelen van Londen en Rio. Tussen de verhuisdozen kijkt hij met Peel en Maas terug naar het verleden en de toekomst.

Dion Dreesens (25) woont sinds mei 2018 weer in Nederland. De fraaie omgeving van de kastelenbuurt net buiten het centrum van Helmond gaat hij alweer verlaten. Met vriendin Daria, die hij tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten heeft leren kennen, trekt hij richting Eindhoven, waar Dreesens dagelijks traint.

De zwemmer begon bij Startgemeenschap Noord-Limburg, maar maakte al snel de overstap naar HZPC in Horst, waar Dreesens trainde onder Mark Veens. Sinds zijn zestiende jaar is de zwemmer weg uit Venray. In Eindhoven sloot hij aan bij het regionaal trainingscentrum en stapte zo in de wereld van topsport. In de Lichtstad was onder meer Jacco Verhaeren zijn trainer.

Dreesens maakte al op jonge leeftijd kennis met de Olympische cyclus. Zo stond hij al in 2009 op een jeugd olympisch festival (EJOF) en had een jaar later de primeur door NOC*NSF uitgezonden te worden naar de allereerste Jeugd Olympische Spelen, in Singapore. "Dat evenement was echt te vergelijken met de echte Spelen. Het heeft destijds mijn vlam voor de Spelen alleen maar groter gemaakt. Vervolgens stapte ik in de Olympische cyclus, vier jaar dag en nacht alles geven om je doel te realiseren. Terwijl je niet weet of je het wel gaat redden. Je leeft wel in die droom. Londen kwam onverwacht. Qua limiet zat ik onder de eisen van wereldbond FINA, maar boven de limiet van NOC*NSF. Ik denk dat het de gunfactor was om mij toch naar Londen te laten gaan. Zo voelde het wel. Londen heeft veel met mijn leven gedaan. Als ik 2012 niet had gehaald weet ik niet, of ik door was gegaan voor Rio. Ik weet ook niet of ik dan ook naar de VS was gegaan."

Het werd toch Amerika. Op voorspraak van oud-trainer Verhaeren sloot Dion Dreesens aan bij David Marsch, de Amerikaanse toptrainer die werkte met zwemmers richting Olympische Spelen. De Limburger ging studeren aan de Queens University in Charlotte, Noord Carolina. "Na Londen had ik een nieuwe omgeving nodig om te presteren. Terugkijkend was het een heel mooi avontuur, waar ik woonde op de campus. Charlotte deed Europees aan, met veel groenvoorzieningen in de stad. Er waren ook grote supermarkten waar veel te koop was. Zoals stroopwafels, die ze in de eigen bakkerij maakten. Op de verpakking werd een molentje geplaatst en de driekleur van Nederland", lacht Dreesens. De Universiteit wilde hem graag in de zwemploeg hebben. Daarvoor kreeg hij een volledige studiebeurs aangeboden. Trainen deed hij samen met olympische grootheden, waaronder kampioen Ryan Lochte, vertelt de 200 meter specialist. "Ondanks mijn olympische status was ik binnen dat team een van de minst presterende zwemmers. Als een van de weinigen had ik geen olympische medaille gewonnen. Daar merkte ik verder niets van, iedereen was respectvol naar elkaar toe. Zolang je maar je best deed op de training en hard werkte met de ploeg."

Na Londen wist Dion Dreesens zich ook te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. "Opnieuw kwam een droom uit, je leeft er elke dag naar toe. Het is iets groots in je sportleven. Londen leverde niet de prestaties op die ik wilde. Voor Rio had ik me naast de estafetteploeg ook als individueel zwemmer geplaatst. Uiteindelijk wisten we op de 4x200 meter de estafettefinale te bereiken. Je kunt zeggen dat ik alle doelen gehaald heb, alleen geen medailles. Dus hou ik nog genoeg doelen over voor de Spelen 2020 in Tokio. Individueel een finaleplaats halen zou mooi zijn, alleen zal een medaille winnen niet reëel zijn. Het lichaam moet ook willen. Na Rio kreeg ik te maken met de ziekte van Pfeiffer en van rugklachten (hernia). Dat maakte de periode minder succesvol."

Na vier jaar Amerika sloot Dreesens zijn studietijd af met zijn bachelor sportmanagement. Mei 2018 keerde hij terug naar Nederland, samen met zijn vriendin Daria Talanova (23), zwemster op de sprintafstand. Ook Daria deed voor de voormalige Sovjet-republiek Kyrgizië mee aan de Spelen van Londen en Rio, maar is inmiddels gestopt. Het stel leerde elkaar kennen op de Queens University, waar Daria gelijktijdig dezelfde studierichting volgde. Onlangs is ze gestart met een opleiding in de verpleging.

Voor Dreesens is het zwemseizoen weer begonnen. Volgende week is hij met coach Marcel Wouda en de Nederlandse ploeg de hele maand op stage in Oman. Eerste doel is het WK deze zomer in Zuid Korea. Na een periode van kwakkelen is hij op de weg terug. "Twee maanden geleden heb ik goede resultaten laten zien, die mijn beste tijden benaderde. In april doe ik mee aan de Swimcups in Den Haag en Eindhoven. Ik vind het fijn om weer terug in Nederland te zijn. Hier willen we samen een toekomst bouwen."

Dion Dreesens na het halen van zijn bachelor in de VS. Tweede van links vriendin Daria.