Huisbezitter onder druk

Blitterswijck | De gemeente Venray controleert per 1 februari of de verschillende nieuwe vormen van huisvesting op Het Roekenbosch worden nageleefd. Daarbij is een boete vastgesteld van 10.000 euro per woning die niet aan de eisen voldoet. Dat betekent dat er een einde komt aan elke vorm van exploitatie.

Het bestuur van Coöperatie Het Roekenbosch is na gesprekken met de gemeente gekomen tot drie mogelijke oplossingen voor de woningeigenaren van het park. Het eerste alternatief is dat de woningeigenaar de komende tien jaar zelf blijft recreëren in de woning of zelf recreatieve huurders zoekt. De tweede optie is de woning verkopen aan Roekenbosch Ontwikkeling BV. De koopsom bij deze optie bedraagt 60 procent van de WOZ-waarde van de woning. De derde en laatste optie is het verkopen voor 80 procent van de WOZ-waarde van de woning aan Roekenbosch Ontwikkeling BV waarbij de levering pas plaatsvindt na aflossing van de koopsom. De woningeigenaar ontvangt dan ook aandelen in de genoemde BV.

Met de exploitatie van de woningen aan Wonen Limburg en een partij voor de huisvesting van de arbeidsmigranten moet voldoende geld bij elkaar verzameld worden om de woningeigenaren uit te kopen. In theorie is het mogelijk dat in 2029 nog enkele woningen staan die in particulier bezit zijn. "We gaan dan wel alles op het park verwijderen. Dus dan staat er een huis midden in het bos, zonder ontsluitingen", vertelt wethouder Jan Loonen. "We willen laten zien dat we uiterst serieus zijn."

De erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Venray en Het Roekenbosch loopt tot 31 december 2019. Na die tijd moeten alle woningen verdwijnen. "We hebben alle belangen zorgvuldig gewogen en we denken dat dit een mooie oplossing is. Alles is in balans", zegt wethouder Carla Brugman. "Iedereen lijdt een beetje pijn en daarna is iedereen blij." Coöperatie Roekenbosch treft inmiddels al voorbereidingen om het aantal arbeidsmigranten op het park terug te schroeven naar 250. Wethouder Jan Loonen laat weten dat, totdat de overeenkomsten zijn ondertekend, het huidige handhavingsbesluit onveranderd blijft.

Tijdens de raadsvergadering op 12 februari wordt de gemeenteraad gevraagd om in te stemmen met de voorgestelde oplossing. Mocht dat gebeuren, dan wil de gemeente Venray zo snel mogelijk beginnen met de uitvoer van de plannen. De gemeente Venray geeft op dinsdag 29 januari in hotel Asteria om 19.30 uur uitleg aan alle geïnteresseerden en inwoners van Blitterswijck.