Afbeelding

Duurzaam

Voor schoonmaakbedrijf Asito is duurzaamheid 'de balans tussen People, Planet en Profit'. De Johan Cruijff ArenA zegt dat duurzaamheid een 'strategische pijler' is van het stadion. De HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) beweert dat duurzaamheid 'in onze genen' zit.

Milieulobbyclub Natuur en Milieu waarschuwde ooit dat het kabinet het begrip duurzaamheid misbruikte. 'Ooit' was in 1996. En in 2013 adviseerde ene Jeroen Meijering (strategisch marketingadviseur) om de term 'duurzaamheid' niet meer te gebruiken. Hielp dat? Mwah: in december 2013 leverde 'duurzaamheid' 3,9 miljoen Google-hits op (volgens de Volkskrant); toen ik het googelde op 16 januari 2019 waren het er 13,2 miljoen.

'Duurzaamheid' is dus best duurzaam.

In deze Peel en Maas leest u dat de gemeente Venray een extra fulltime ambtenaar duurzaamheid aanstelt. Hij of zij gaat zich bezighouden met de energietransitie, klimaatadaptatie en de circulaire economie. Dat klinkt in elk geval een béétje concreet. Maar wat mij onrustig maakt, is dit zinnetje: 'Alle lopende en nieuwe ontwikkelingen moeten op de voet worden gevolgd'. Ik zie de ambtenaar duurzaamheid al zitten. Fulltime googelend, geen enkel gloednieuw initiatief ontsnapt aan zijn/haar aandacht.

Dit mag, kan en moet ambitieuzer. Laat de nieuwe ambtenaar zorgen dat Venray ontwikkelingen niet volgt, maar zelf concrete initiatieven neemt. Dat Venray niet volgt, maar wordt gevolgd.