Vrijheid inspireert de gemeenschap

Venray | Venray viert in 2019 en 2020 het 75-jarig jubileum van de vrijheid. In de gemeente Venray ontstaan tientallen evenementen om de vrijheid te herdenken, overdenken en vieren. Onder de vlag van Venray Vrijheid Verdraagzaamheid (VVV) werd er maandagavond gebrainstormd in het gemeentehuis. "Het was een vruchtbare avond. Veel initiatiefnemers hebben de handen al ineengeslagen", zegt commissie-voorzitter Gerda van Selten van VVV.

De gemeente Venray heeft een subsidiepotje van 25.000 euro voor alle evenementen die in het teken staan van het herdenken van de vrijheid. De initiatieven moeten wel voldoen aan een aantal criteria. Zo moet het evenement sowieso plaatsvinden tussen 18 oktober 2019 en 5 mei 2020. Op 18 oktober 1944 werd Merselo als eerste dorp in de gemeente Venray verlost van de Duitse bezetter. De deadline van voor de inschrijving van de subsidie is momenteel gesteld op februari, maar de commissie gaat deze deadline in overleg met het college van B en W waarschijnlijk verschuiven.

Een van de initiatiefnemers die het woord nam in een van de werkgroepen was Kees de Weert uit Veulen. Samen met tientallen anderen ontwikkelt hij 'Toew 't Väöle schröwde'. Het project omvat onder meer een wandeling langs diverse historische punten in het dorp en daarbij wordt op verschillende plekken een toneelstuk opgevoerd. "In totaal werken er zo'n 50 acteurs mee, waaronder veel jongeren", vertelt De Weert enthousiast. "De voorbereidingen lopen al twee jaar. Wat dat betreft lopen we mooi op schema." Het evenement in Veulen loopt van 13 tot en met 15 september.

Ook in andere dorpen wordt al flink nagedacht over de herdenking. Zo wil Blitterswijck het een en ander organiseren rondom het kapotgeschoten kasteel in het dorp en Castenray staat zelfs een hele week stil bij de bevrijding. Alle criteria voor subsidies zijn terug te vinden op gemeentevenray.nl.