Meer glasvezel met

oog op de toekomst

HOLTHEES | Met het oog op eventuele toekomstige woningbouw in Holthees wil de dorpsraad dat coöperatie GlaswebVenray meer glasvezelcapaciteit in het dorp aanlegt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wie draait op voor de ongeveer 14.000 euro die daarvoor extra moeten worden opgehoest? Het dorp zelf, Glasweb, de gemeente Boxmeer misschien, eventueel samen?

Door Henk Baltussen

"We willen in elk geval niet dat Holthees door te weinig glasvezelcapaciteit in de toekomst op slot komt te zitten", stelt Peter Coppus tijdens de dorpsraad van maandag. "Dat gebeurt wel als er nu geen maatregelen worden genomen." Holthees, dat bij de gemeente Boxmeer hoort, besloot uit praktische overwegingen dat niet het Land van Cuijkse LVCNet het glasvezelnet in het dorp aanlegt, maar, evenals in Smakt, de coöperatie GlaswebVenray. Glasweb onderzocht hoeveel glasvezels vanaf het POP-station in Oostrum naar de woningen in Holthees moeten worden aangelegd. Dat ligt allemaal vast. Glasweb hanteert de formule dat er vezels naar alle woningen komen liggen en ook naar nieuwbouwplannen die doorgaan. Daarbovenop krijgt elk dorp 10 procent extra van het aantal extra aangelegd. Om nieuwbouw die nu nog niet vaststaat te kunnen bedienen. De woningbouw in Holthees zit deels in het slop. Daardoor kan en wil Glasweb niet nog meer extra capaciteit aanleggen. Maar mocht de woningbouw in Holthees in de toekomst weer aantrekken, dan zou het zomaar kunnen zijn dat er geen glasvezel meer voorhanden is.

Om over enkele jaren 'maar eventjes' een glasvezelkabel vanaf Oostrum naar het ruim vier kilometer verderop gelegen Holthees aan te leggen, wordt veel te kostbaar. "Dat gebeurt dan dus niet meer", stelt Coppus. "We hebben nu reserve voor een twintigtal woningen. Dat kan onvoldoende zijn. Dus moet het nu. Glasweb wil niet alle extra kosten van 14.000 euro op zich nemen. De dorpsraad wil best wat bijdragen, maar het volle bedrag kan niet."
De 14.000 euro zijn gebaseerd op het groter aantal glasvezels dat van Oostrum naar Holthees moeten worden aangelegd.

Glasweb-directeur Bart Lemmen wil het bedrag van 14.000 euro niet bevestigen. "Maar we nemen wel een risico. Want garanties dat die glasvezels ooit worden gebruikt, zijn er niet. Het kan daarom niet alleen van een coöperatie als Glasweb komen. We willen natuurlijk wel meedenken over hoe dit op te lossen." De dorpsraad Smakt-Holthees vindt dat Boxmeer een deel moet bijdragen en spreekt daar binnenkort de politiek over aan.