Roel Kousemaker uit Venray gaat mee met het klimweekend in Zwitserland.
Roel Kousemaker uit Venray gaat mee met het klimweekend in Zwitserland. Foto: eigen foto

Naar de top voor KiKa (5)

Venray | Jaarlijks krijgen 500 kinderen in Nederland de diagnose kanker te horen en ongeveer 25 procent van hen weet deze intense strijd helaas niet te winnen. Dit is onacceptabel in de ogen van vele inwoners van Venray. Daarom hebben tientallen inwoners besloten om in 2019 met de actie Naar de Top voor KiKa bergen te gaan beklimmen in Zwitserland en Schotland. Hiermee willen zij tenminste 100.000 euro ophalen voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). In de afgelopen weken in Peel en Maas een serie portretjes van deelnemers uit de gemeente. Als vijfde en laatste is de beurt aan Roel Kousemaker uit Venray.

Kousemaker is een actief iemand en staat vol in de samenleving: "Ik woon samen met mijn vriendin Petra en haar twee dochters in Venray. Ik heb een passie voor ondernemen en samen runnen we SportZenter in Venray. Daarnaast heb ik een consultancybureau op het gebied van crisismanagement en ben ik momenteel interim afdelingshoofd van de Brandweer in Eindhoven en Helmond. Ik hou van reizen en sportieve uitdagingen."

Roel gaat mee met het klimweekend in Zwitserland van 1 tot en met 14 april. Hij heeft er enorm veel zin in om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Wat het uiteindelijk gaat brengen, is voor hem ook een verrassing. "Ik ben altijd heel actief geweest en heb veel tijd in de bergen en sneeuw doorgebracht. Ik verheug me dan ook op de winterbeklimming van de Wildhorn (3.248 meter) in Zwitserland. Voor mij is het tevens een persoonlijke uitdaging omdat ik door een auto-immuunziekte niet meer zo sterk en fit ben als ik ooit was. Maar dat heeft me tot nu toe nooit weerhouden om de dingen te doen die ik leuk vind en waar ik blij van word."

Als hem wordt gevraagd naar zijn motivatie wordt zijn toon serieus. Zijn motief is grotendeels persoonlijk. "Toen ik eind vorig jaar hoorde van het initiatief om te klimmen voor KiKa was ik direct om. Helaas heb ik van heel dichtbij meegemaakt wat kanker met kleine kinderen doet. Ik was zes jaar oud toen mijn broertje vier dagen voor zijn vijfde verjaardag overleed. In totaal heeft hij anderhalf jaar daarvan in het Radboud ziekenhuis doorgebracht. De impact van deze dreun op mijn ouders en het gezin is enorm geweest. Pas later heb ik ontdekt hoe belangrijk deze gebeurtenis ook voor mij is geweest, hoe het mij heeft gevormd en hoe het tot op de dag van vandaag een rol in mijn leven speelt."

De uitdaging om de tocht te volbrengen, valt en staat bij een goede voorbereiding. Dat beseft Kousemakers maar al te goed. "Samen met de andere deelnemers bereiden we ons goed voor op het klimweekend. Ons gezamenlijke doel is die ton voor KiKa, maar natuurlijk hopen we stiekem op meer. Kinderen en kanker horen niet bij elkaar. Er is nog veel onderzoek nodig om te zorgen dat de genezingskans omhooggaat. Daar is veel geld voor nodig en daarom vragen wij mensen ons te sponsoren."

Doneren kan heel gemakkelijk via www.ndtvk.nl/doneren door naar de pagina te gaan van de deelnemer die u wilt steunen. De deelnemers betalen hun reis en uitrusting zelf, zodat 100 procent van het door u gestorte bedrag ook daadwerkelijk ten goede komt aan de stichting KiKa.