Voorzitter Jos Geurts (links) met oud-voorzitter Lei Potten en vorst Martijn Claessens.
Voorzitter Jos Geurts (links) met oud-voorzitter Lei Potten en vorst Martijn Claessens. Foto: Rikus ten Brücke

Jubileum De Piëlreus

Ysselsteyn | Carnavalsvereniging De Piëlreus uit Ysselsteyn bestaat dit seizoen 6x11 jaar en dat jubileum wordt groots gevierd. De vereniging zag op 30 september 1954 officieel het levenslicht. De vereniging ging de eerste jaren door het leven als De Kluut. De naam De Piëlreus kwam pas later.

Door Willem Menting

Lei Potten, onder meer oud-voorzitter en oud-vorst van de vereniging, vertelt hartstochtelijk over de naamsverandering. "Dat kwam eigenlijk door Karel Wijnen. Hij vond de naam De Kluut maar niks. Wijnen vertelde over reuzen die vroeger in de Peel hebben gewoon. Zij zouden de Maas hebben uitgegraven en na een lange dag werken, trokken zij terug naar de holen in de Peel. Dankzij deze mythe is uiteindelijk De Piëlreus ontstaan." Potten, prins van De Piëlreus in 1977, praat honderduit over het rijke verleden van De Piëlreus. Zo denkt hij met genoegen terug aan zijn periode als vorst van de vereniging. Ooit vertelde hij de nieuwe prins op straat dat hij werd gekozen als nieuwe heerser van Ysselsteyn. "Ze hadden thuis geen telefoon en hij had veel broers en zussen. Op weg naar de kerk plukte we hem van straat. 'Kom eens hier bij mij lopen', zei ik toen. Hij schrok in eerste instantie, maar toen heb ik hem medegedeeld dat hij prins werd."

Op het moment van het interview wisten voorzitter Jos Geurts en vorst Martijn Claessens al dat Peter Potten de jubileumprins van De Piëlreus zou worden. Vader Lei was daar nog niet van op de hoogte. "Het is een geheim dat we wekenlang met ons meedragen. Na de verkiezing weten alleen Martijn en ik wie de nieuwe prins wordt", vertelt Geurts, zelf prins in 2012. Claessens vertelt enthousiast over de huidige carnavalsvereniging. De Piëlreus telt zo'n 1200 enthousiaste leden. "We hebben een fanatieke vereniging met veel commissies. Ook de vier bonte avonden met allemaal eigen artiesten is altijd stijf uitverkocht. Iedere avond zitten er zo'n 250 toeschouwers in de zaal." Een dag voor de kaartverkoop wordt de wachtrij bij Herberg De Peel altijd al gevormd door de jongeren die zeker willen zijn van een kaartje. "De tweede avond geldt altijd als jongerenavond, na afloop van die bonte avond gaan de tafels en stoelen aan de kant voor één groot feest. We hebben meegemaakt dat de jeugd de avond voor de kaartverkoop al om 23.30 uur op de stoep zit te barbecueën en slapen in een hangmat. Dat maakt het natuurlijk ontzettend bijzonder."

Ook de rivaliteit met vastelaovesvereniging De Piëlhaas komt nog even ter sprake. "Het gaat dan al snel over de mooiste carnavalswagen. Vroeger was de rivaliteit erger. Venray kan niet zonder Ysselsteyn en Ysselsteyn niet zonder Venray", vertelt Claessens.

Tijdens het jubileumjaar gaan prins Peter II en prinses Fiona dus voorop in het feestgedruis. Het koninklijke paar wordt in Ysselsteyn in de watten gelegd. Het tweetal wordt bij ieder evenement opgehaald en veilig thuisgebracht. Ook kan iedere inwoner van Ysselsteyn uiteindelijk prins van De Piëlreus worden. "Je hoeft geen zak geld mee te nemen", zegt Geurts. "Carnaval is voor iedereen. Je hoeft geen rijke ondernemer te zijn om bij ons prins te worden. Dat past niet bij het feest en niet bij onze vereniging."

Het jubileumfeest wordt mede mogelijk gemaakt door zo'n 110 enthousiaste vrijwilligers van de carnavalsclub. Claessens: "Zonder de inzet van deze fanatiekelingen hadden wij geen jubileum. Dankzij deze vrijwilligers wordt het een echt dorpsfeest. We kunnen niet wachten tot het feest losbarst."

Afbeelding
Afbeelding