Omwonenden gaan desnoods door tot rechter

VENRAY | Smaktenaren die een zonnepark in hun achtertuin krijgen gaan desnoods door tot de hoogste bestuursrechter om dat te voorkomen. Dat doen ze mochten B en W van Venray vasthouden aan de plannen van Kronos Solar voor een zonneweide van 25 hectare tussen Maaslijn en A73. Dat werd duidelijk tijdens de dorpsraadvergadering Smakt-Holthees van maandag.

Door Henk Baltussen

De omwonenden Ivonne van Duren en Math van de Winkel vrezen vooral brandgevaar en geluidsoverlast van het zonnepark, dat zo'n vijftig voetbalvelden groot moet worden. Op eigen initiatief en kosten hebben ze een professioneel bureau in de arm genomen dat onderzoekt of de cijfers die Kronos aangaande de mate van geluidsoverast hanteert wel kloppen. Het zonnepark komt pal langs de A73 te liggen, de drukke snelweg waar Smaktenaren al overlast van ondervinden. Door geluidsweerkaatsing van het zonnepark zou de overlast met 3 decibel toenemen wat een verdubbeling inhoudt. Onacceptabel voor Van Duren en Van de Winkel, die dinsdag gebruikmaken van het inspreekrecht tijdens de commissievergadering. Daarin bespreken de leden van de acht fracties de vergunningaanvraag die Kronos voor de tweede keer voor het zonnepark Smakt heeft ingediend. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp wil het college, dat voorstander is van het project, dinsdag 12 februari van de raad weten of er bezwaren zijn tegen het plan. Als een raadsmeerderheid die niet heeft, legt het college de aanvraag ter inzage, zodat zienswijzen kunnen worden ingediend. De stap naar de rechter voor Van Duren en Van de Winkel is dan niet ver meer.

Buurt verricht eigen onderzoek naar geluidsoverlast

"De commissie en gemeenteraad worden niet volledig geïnformeerd", vindt Van Duren. "Zo ontbrak bijvoorbeeld het brandweerrapport bij de commissiestukken. De toename van geluidsoverlast is onbekend. Hoe staat het daarmee nu de A73 steeds drukker wordt? Je moet alles weten wil je een goed besluit kunnen nemen."
De dorpsraad Smakt-Holthees wil zich zo neutraal mogelijk opstellen in de discussie. "Er zijn hier ook mensen die voor het zonnepark zijn", zegt Peter Coppus van de dorpsraad. "Die vertegenwoordigen wij ook." Daarom wil de dorpsraad niet namens de ongeruste omwonenden in de commissievergadering van dinsdag hun bezwaren toelichten.
Kronos gaat de komende weken een gesprek aan met de bezorgde omwonenden. De meeste afspraken moesten afgelopen maandag nog worden gemaakt.