Kunstenaar Jacqueline Hanssen achter de piano.
Kunstenaar Jacqueline Hanssen achter de piano. "Nee, ik kan niet spelen", lacht ze. Foto: Henk Lammen

Huiskamer voor de kunst

Venray | Beeldend kunstenaar Jacqueline Hanssen (59) uit Maashees breekt een lans voor een podium waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. "Een soort van continu huiskamer voor de kunst in het centrum van Venray zou toch geweldig zijn. Een plek waar mensen met kunst in aanraking komen."

Door Henk Lammen

Begin december van het vorig jaar opende Hanssen haar Pop Up Atelier & Pop Up Galerie in het oude Primerapand aan de Schoolstraat. Met als thema Overzicht presenteert zij tot en met zondag 27 januari haar werken. En werkt ze ter plaatse aan nieuwe kunstwerken. Het was wel even wennen voor de kunstenaar die graag in de anonimiteit achteraf in een woning in Maashees woont en werkt. "Ik ben snel afgeleid", lacht ze. "Komt er weer iemand voorbij of binnen. Dan is de focus meteen weg. Ik ben gewend om heerlijk rustig te werken. Niet op mijn vingers te worden gekeken." In het winkelhart van Venray is dat nagenoeg onmogelijk. Voor het raam kijkt iemand belangstellend naar binnen. Even later loopt een man zwaaiend langs het grote winkelpand. Niet veel later komt een liefhebber binnen en kijkt met belangstelling naar de kunstwerken op twee verdiepingen. Voor haar tijdelijke werk- en expositieruimte heeft ze alles uit de kast gehaald. "Dit fantastische pand eigende zich uitstekend om echt uit te pakken. Ik had allang geen werken meer geëxposeerd. Voor mij was het dus een uitdaging om hier een dwarsdoorsnede van mijn werken te tonen. Klein werk, schilderijen, installaties en objecten, grafisch werk, beeldende kunst."

Het werk van Jacqueline Hanssen is niet te vangen onder één bepaalde noemer. Het varieert van schilderingen, collages en grafiek tot aan objecten. Ze heeft weer enkele projecten op stapel staan. Vorig jaar heeft ze het schilderen weer opgepakt. Het resultaat van jarenlang werken is zichtbaar op de twee verdiepingen. Zo'n 70 schilderijen hangen aan de muren. "Het was een hele klus om een selectie te maken van werken die ik langer geleden heb gemaakt en meer recent werk."

In de etalage staan twee opvallende objecten. Twee stoelen met ieder een eigen betekenis. Hanssen gaat op van de stoelen zitten. Haar hoofd half verborgen onder een droogkap. Ze noemt het 'shocking' dat ze tijdens haar werk op de vingers wordt gekeken. Inmiddels is ze er na enkele weken toch wel aan gewend. Voor de foto gaat ze achter een piano zitten die in het pand staat. "Het is voor nu mijn toko. Een meer laagdrempelige manier om mijn werken te presenteren is er niet. Mensen kunnen hier zo binnenlopen, zonder verplichting of verwachting."

Een continu huiskamer in het winkelcentrum zou volgens Hanssen alleen maar een win-winsituatie opleveren. Interactie met mensen. "Kunstenaars kunnen hun werk tentoonstellen en ter plekke werken. Winkelend publiek kan onder het genot van een kopje koffie of thee, met een koekje erbij, met de kunstenaar praten. En kijken als hij of zij aan het werk is. Het is met name ook voor de jeugd een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met kunst. Vrijblijvend binnen te lopen."