Wijkplatform voelt zich overbodig en gooit de handdoek

VENRAY | Wijkplatform Veltum heeft zich opgeheven als vertegenwoordigende instantie richting het gemeentebestuur. De vijf platformleden Roel van Osch, Anita Ebbing, Theo Hoebergen, Peter Vullings en Luc Erps hebben per direct het bijltje erbij neergegooid. Door de danig verslechterde samenwerking met de gemeente Venray en het groeiende wantrouwen van het wijkplatform heeft de bom kunnen barsten. De gemeente Venray laat in een reactie weten het besluit te betreuren.

Door Henk Baltussen

Wijkplatform Veltum werd in 2012 op initiatief van de gemeente Venray opgericht. De bedoeling was om de wijkbewoners actiever bij ontwikkelingen in de wijk te betrekken, ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen wijk te geven. De gemeente zou zich op haar beurt steeds meer terugtrekken en minder voor de inwoners gaan denken en beslissen. Van Osch: "Er werd een wijkontwikkelingsplan gemaakt. Projecten als de aanleg van een rotonde bij Intratuin, bosonderhoud, de oprichting van een wijkteam en renovatie van de speeltuin zijn gerealiseerd. Er werd goed samengewerkt tussen Veltum en de gemeente. We gaven invulling aan de veranderende rollen van de partijen."
Langzaam maar zeker werd volgens Van Osch en Erps de samenwerking stroperiger. Van Osch: "De wijk wilde op dezelfde voet verder, maar de werkwijze vanuit het gemeentehuis veranderde. Processen tussen de partijen verliepen moeizamer, frustraties stapelden zich op in Veltum. Het ontbrak de gemeente aan visie. We kregen het vertrouwen niet meer, werden bij een aantal bijeenkomsten niet meer uitgenodigd. We worden niet meer gehoord. Je wordt wel bij onderwerpen betrokken, maar verder gebeurt er niets. De mensen hier worden er moedeloos van, ze voelen zich gepiepeld.`

´Mensen worden moedeloos, voelen zich gepiepeld´

Bij projecten als renovatie van de N270, verkeersveiligheid en parkeren en handhaving van bomenkap voelden de platformleden hun overbodigheid al. Dat werd nadrukkelijker bij de visievorming aangaande het natuur- en recreatiegebied Vlakwaterbos. Daar is volgens Van Osch en Erps veel fout gegaan rond de Perdstal dat in 2014 voor 80.000 euro van de gemeente werd aangekocht door Venraynaar Paul Franssen. "Maar een maatschappelijke invulling van het pand rechtvaardigde die lage prijs", zegt Van Osch. Maar van die invulling is weinig terechtgekomen. Van Osch: "De vergunningen voor het pannenkoekenrestaurant werden ruimer, van die sociale invulling kwam amper wat terecht en het wijkplatform stond buitenspel. In een gemeentelijke adviesnota staat dat het platform in de verruiming van de vergunning zou zijn meegenomen. Pertinent niet waar. Dat was de druppel."
De gemeente Venray stuurt eerst een reactie naar het voormalige platformbestuur, alvorens te antwoorden op vragen van Peel en Maas over de kwestie.