Vier dorpen spelen één voetbalderby

Wanssum | Vier dorpen verdeeld over twee teams treffen elkaar aanstaande zondag in één duel.

Het eerste voetbalweekend van 2019 begint direct met de heuse Peel en Maas-derby tussen SV United en Sporting ST. Als de weergoden niet al te veel roet in het eten gooien, staan de vijfdeklassers aanstaande zondag tegenover elkaar in Wanssum. Beide teams troffen elkaar dit seizoen nog niet, maar toch lijkt het op voorhand David tegen Goliath. SV United bivakkeert in de bovenste regionen; Sporting ST won in de eerste competitiehelft alleen van het nog puntloze Kronenberg.

Voor United-speler Simon ter Braak is het helemaal een speciale middag. Ter Braak woont in Tienray en speelde in het verleden voor de tegenstander van aanstaande zondag, Sporting. "Vier of vijf jaar geleden ben ik daar weggegaan. Vrienden van mij voetbalden bij United en ik ben daar toen mee gaan trainen. Dat viel door miscommunicatie verkeerd, toen was het een schorsing of weggaan." Het werd dus dat laatste. Dat betekende niet dat Ter Braak zijn oude club niet meer volgt. "Ik spreek die jongens eigenlijk bijna wekelijks om te vragen wat ze gemaakt hebben. Een aantal van hen kun je wel vrienden van me noemen."

Voor Ter Braak zorgt zijn verleden bij de fusieclub uit Swolgen en Tienray in ieder geval voor extra motivatie. "Als we tegen Sporting spelen, loop ik wel wat harder. Die wedstrijd wil ik heel graag winnen. Dat zeg ik ook altijd tegen mijn teamgenoten: als we winnen is het eerste rondje van mij." Naar eigen zeggen komt dat rondje er zondagmiddag rond half vijf. Ter Braak: "Ik verwacht dat wij sterker zijn en gewoon gaan winnen."

'Als we winnen, is het eerste rondje van mij'

Sporting-speler Stan Theeuwen kijkt als vanzelfsprekend ook uit naar het duel van aanstaande zondag. Theeuwen kent, net als de meeste van zijn ploeggenoten, diverse spelers aan United-zijde. "De uitwedstrijden tegen United zijn altijd best prima van ons. Op de een of andere manier kunnen we dan toch iets extra's brengen."

Toch ziet Theeuwen ook in dat er wel degelijk kwaliteitsverschil is. "Zij hebben gemakkelijk scorend vermogen, dat missen wij. Achterin hebben wij vaak weinig snelheid om eventuele fouten te compenseren." Theeuwen hoopt dat Robin Tissen en Sander Thijssen snel weer aansluiten. Het ervaren tweetal traint sinds dit seizoen weer mee. "Ze hebben jarenlang op niveau gevoetbald. Je ziet dat iedereen zich op trainingen aan hun niveau optrekt."

Het overige programma: Wittenhorst-Venray, Helvoirt-Volharding, SSS'18-Heeswijk, Ysselsteyn-Helmondia, Oostrum-Heijen, BVV'27-FCV, SVOC'01-Kwiek Venlo, Leunen-RKDSO, Merselo-Elsendorp. VIOS'38-Holthees-Smakt is afgelast.