Genoeg capaciteit bij verdeelstation voor extra stroom

VENRAY | Het stroomverdeelstation op Keizersveld in Venray heeft capaciteit genoeg om de opgewekte elektriciteit van een eventueel aan te leggen zonnepark in Smakt te kunnen verwerken. Dat zegt niet alleen Kronos Solar, dat de zonneweide in Smakt wil aanleggen, maar ook Enexis, eigenaar van het verdeelstation bij de Maasheseweg. Waar nodig is Enexis bereid de elektriciteitsnetten te verzwaren.

Door Henk Baltussen

De gemeente Venray bevestigt de uitspraken van Enexis en Kronos. Er is daar voldoende aansluitcapaciteit beschikbaar, weet wethouder Carla Brugman. "Wel zijn we als gemeente in overleg met Enexis om te kijken hoe onze grote duurzame ambities maximaal door hen gefaciliteerd kunnen worden. Wij willen namelijk Venray de komende jaren verder verduurzamen, samen met onze inwoners en ondernemers en we verwachten dat Enexis het netbeheer op deze verduurzamingsslag gaat toerusten."
Woordvoerder Jan Bakker van Enexis beaamt dat waar nodig een verdeelstation kan worden uitgebreid om elektriciteit afkomstig van grootschalige energieprojecten (zonneparken en windmolens) te kunnen verwerken. "Ook in Venray. Opwekken van stroom bij particulieren is in principe nooit een probleem, zolang het kleinschalig blijft. Dat aanbod kan het verdeelstation altijd wel verwerken. Pas als het heel grootschalig wordt, bijvoorbeeld als inwoners van een dorp of wijk daarin samen gaan werken, is het wel belangrijk dat we met elkaar optrekken. Maar in het algemeen moet dat geen probleem zijn."
Zonneparken en windmolens kunnen wel problemen opleveren voor een verdeelstation.

'Investeringen doen we pas al we zekerheid hebben'

Bakker: "Grootschalige projecten, zoals bijvoorbeeld Smakt, kunnen zeker een probleem opleveren om een verdeelstation op korte termijn te ontsluiten. Op langere termijn gaan we uiteraard alle duurzaam opgewekte energie ontsluiten. Investeringen voor de opwaardering van een verdeelstation doen we echter pas op het moment dat we zekerheden hebben over doorgaan van projecten. Dat geldt overigens ook voor TenneT. We moeten derhalve wel - vroegtijdig - weten waar projecten worden gerealiseerd, zodat wij tijdig onze netten indien noodzakelijk kunnen verzwaren."
Tijdens de bijeenkomst van 19 november over het Kronos-zonnepark in Smakt werden door omwonenden vragen gesteld of de capaciteit van het verdeelstation wel voldoende is om de duurzame stroom uit Smakt aan te kunnen.