Verlenging voor dierenopvang

SMAKT | De gemeente Venray verlengt het contract met de Stichting Dierenopvang Op de Smakterheide voor de opvang en vervoer van honden en katten met drie jaar. Extra kosten in 2018 waren er meer omdat eigenaren (door bijvoorbeeld psychiatrische problemen) niet meer in staat zijn zelf voor hun huisdieren te zorgen.

Burgemeester en wethouders verlengen niet alleen het contract omdat vervoer en opvang van zwerfdieren een wettelijke verplichting is, maar ook omdat de prijs van Op de Smakterheide het laagst is. Dat is niet zo vreemd, want het Smakter dierenasiel is vrijwel de enige instantie in Noord-Limburg die dergelijke diensten aanbiedt. De Dierenbescherming is een alternatief. Maar navraag door de gemeente Venlo naar de prijs van de Dierenbescherming leerde dat die aanzienlijk hoger ligt dan die van Op de Smakterheide, die een vaste prijs per inwoner rekent. Daarbij verloopt de samenwerking met Op de Smakterheide volgens de gemeente Venray prima.
Wel bleek afgelopen jaar het budget voor de vaste en incidentele kosten voor Op de Smakterheide structureel te laag. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor de opvang van dieren waarvan de eigenaar wel bekend is, maar die niet in staat is om voor de dieren te zorgen. Bijvoorbeeld bij psychiatrische (gedwongen) opnames of acute opname in het ziekenhuis en de eigenaar geen contact heeft met familie en bekenden. Die extra kosten zijn jaarlijks enkele duizenden euro's. Sinds 2015 verzorgt Op de Smakterheide niet alleen het vervoer en opvang van zwerfdieren voor Venray, maar ook voor de gemeenten Horst aan de Maas, Peel aan de Maas, Bergen, Beesel, Deurne en Venlo.