Jac Haegens (links) en Pierre Hebben hebben al verschillende oude koffers ontvangen voor de kofferwand in het Museum voor Psychiatrie.
Jac Haegens (links) en Pierre Hebben hebben al verschillende oude koffers ontvangen voor de kofferwand in het Museum voor Psychiatrie. Foto: Henk Lammen

Koffers met een verleden

Venray | Het Museum voor Psychiatrie in Venray wordt momenteel compleet gerenoveerd. De vrijwilligers van het museum van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid zoeken voor de nieuwe aankleding oude koffers. "Het liefst koffers van voor de Tweede Wereldoorlog", zegt vrijwilliger Pierre Hebben van het museum.


Door Willem Menting

De eerste koffers voor een heuse kofferwand zijn inmiddels ingeleverd bij het museum. Een exemplaar komt uit 1944. "Deze koffer is van een mevrouw geweest. Toen we de reiskist openden vonden we verschillende voedselbonnen van de Tweede Wereldoorlog. Er zaten ook bonnen tussen voor sigaretten, suiker en vlees", vertelt vrijwilliger Jac Haegens. De koffers illustreren de binnenkomst van een nieuwe cliënt. "Vroeger arriveerden de cliënten met één koffer en de behandeling duurde vaak jaren. Daar komt dan ook de uitdrukking 'Enkeltje Venray' vandaan", vult Hebben aan.

Het museum voor psychiatrie wordt gerund door vrijwilligers. De groep bestaat uit 28 enthousiastelingen. Het zijn bijna alleen maar oud-medewerkers van VvG. Zowel Haegens als Hebben werkte jarenlang bij de instelling. Marcel van Ewijk van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid geeft uitleg over het belang van het museum. "We willen het verhaal vertellen over de psychiatrie in het verleden, heden en toekomst. We geven openheid van zaken. We duiden wat er in de psychiatrie speelt en we zijn ontzettend blij met de inzet van de vrijwilligers die het museum runnen. Zonder deze mensen zou het niet mogelijk zijn." Hebben werkte van 1960 tot 2007 bij VvG en Haegens werkte er van 1959 tot 1992. "We hebben de halve historie als medewerker ervaren. Die kennis dragen we tijdens de rondleiding graag over op onder meer leerlingen van diverse onderwijsinstellingen", zegt Hebben. Haegens vult aan: "Ook mijn vader werkte hier. Ik kom al op het terrein vanaf toen ik 4 jaar oud was. Eigenlijk heb ik heel veel zien veranderen. Ik vind het mooi om mijn ervaringen over te brengen op de jeugd en anderen die belangstelling hebben in psychiatrie." Het streven is om de deuren van het museum op 1 maart weer te openen. Voor de inrichting wordt onder meer samengewerkt met Studio Spinazie en de Jongens van Boven. "We zijn alleen geopend op afspraak. We ontvangen iedereen graag, zeven dagen per week. Er is altijd wel een enthousiaste vrijwilliger beschikbaar voor een rondleiding. Al kunnen we altijd wel vrijwilligers gebruiken, bij voorkeur medewerkers of oud-medewerkers van VvG. Ook als er oud-medewerkers zijn met bijzondere spullen, komen we daarmee graag in contact."

Het museum laat de complete geschiedenis van de organisatie zien. Niet alleen het verleden, maar ook het heden en de toekomst. "De bezoeker laten ervaren hoe het is om als cliënt binnen te komen. Dat begint bij de wand met oude koffers." Meer weten? Kijk op de website www.museumpsychiatrievenray.nl of mail naar museum@vvgi.nl.