Verschillende leerlingen oefenen met docente Jolanda Janssen voor de Vlakwatercross.
Verschillende leerlingen oefenen met docente Jolanda Janssen voor de Vlakwatercross. Foto: Rikus ten Brucke

Sporten op én buiten school

Venray | Diverse leerlingen van het Raayland College doen volgend weekend mee aan de Vlakwatercross die wordt gehouden in Venray. Op de middelbare school van Venray worden leerlingen niet alleen tijdens de les gestimuleerd om te sporten, maar ook daarbuiten wordt er energie in gestoken.

Door Dennis Stiphout

Typ de woorden 'kinderen', 'meer' en 'bewegen' in op Google en er verschijnt een lijst van artikelen en wetenschappelijke onderzoeken die verband houden met het onderwerp. Er is de afgelopen jaren dan ook meer dan genoeg te doen geweest om het bewegen, binnen en buiten school, van jongeren te stimuleren. De strekking van zo ongeveer alle artikelen en onderzoeken: meer bewegen is gezonder. Ook op het Raayland College lopen verschillende initiatieven om de leerlingen meer aan het bewegen te laten krijgen. De deelname aan de Vlakwatercross is daar een voorbeeld van, maar er loopt meer. Docent Ruud Vermeer licht toe: "We proberen hier op school het vak gymnastiek zo in te richten dat leerlingen actief zijn, meedoen en plezier hebben in bewegen. We proberen daarnaast met allerlei verenigingen die iets organiseren mee te doen. De singelloop, vlakwatercross en Olympic Moves zijn daar een voorbeeld van. Zo proberen we ook buiten de lestijd een actieve rol in te nemen om het bewegen te stimuleren. Daarnaast bieden we op school ook MRT aan, dat staat voor motorische remedial teaching."

Bínnen de lessen draait het niet enkel meer om het goed kunnen turnen of snel een rondje kunnen rennen. Nee, tijdens de gymles worden op het Raayland College veel meer onderdelen getoetst. "We hebben bepaalde aanpassingen gedaan in het rapportcijfer", aldus Vermeer. "Naast de uitvoering geven we ook een cijfer voor vijf vaardigheden die in de gymles naar voren komen: samenwerken, zelfstandig werken, je presenteren, reflecteren en creativiteit. Het zijn vaardigheden die we kinderen schoolbreed bij proberen te brengen. We hebben de laatste jaren gemerkt dat dat de kinderen enorm stimuleert."

Raayland College wil leerlingen meer laten bewegen

Buiten de reguliere gymlessen, die altijd in blokuren worden aangeboden, hebben leerlingen tijdens de zogeheten maatwerkuren de mogelijkheid om meer te gymmen. "In overleg met hun mentor vullen leerlingen tijdens die uren zelf hun agenda. Leerlingen die in de toekomst meer met sport willen doen, kunnen zich op deze manier verdiepen." Dat gebeurt alleen nadat is gebleken dat de andere, voor het diploma ook belangrijke, vakken in orde zijn. In de examenklassen wordt daarnaast een keuzeprogramma gehanteerd, waarin leerlingen kennis kunnen maken met andere sporten dan die in de reguliere lessen worden aangeboden. Dat programma is met name gericht op de sportstimulering in de periode na het Raayland.
Frits Lucassen, bij Raayland Praktijkonderwijsdocent, volgt momenteel de master Sport- & Beweeginnovatie en onderzoekt wat het Raayland op het gebied van sport en bewegen nog meer kan doen om het de leerlingen naar de zin te maken. Lucassen: "De vraag is hoe wij op sportgebied leerlingen kunnen overtuigen om voor het Raayland College te kiezen. Ik mag momenteel nog niet te veel in oplossingen denken. Maar het zou 'm bijvoorbeeld kunnen zitten in het meer in te gaan zetten op evenementen of het creëren van sportieve ruimtes binnen de school. Het doel is straks om ook echt de doelgroep te gaan betrekken bij deze plannen en om op basis daarvan te ervaren waar de behoeftes liggen en in welke sportrichting we uiteindelijk iets nieuws, iets innovatiefs kunnen gaan ontwikkelen. Er liggen mooie uitdagingen." Vermeer vult aan: "Je probeert allemaal kleine dingen en projecten te bedenken met de vraag hoe je het bewegen eigenlijk interessanter kunt maken." Een ding blijkt wel: vervelen hoeven docenten en leerlingen zich op sportgebied binnen het Raayland College in ieder geval niet. Vermeer: "Er loopt gigantisch veel. Uiteindelijk is het belangrijk dat iedereen er zelf de vruchten van plukt. Bewegen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor sociale contacten." Het is een bewering die gezien het veelbesproken thema ongetwijfeld vanuit de theorie onderbouwd kan worden.