Afbeelding
Foto:

Koppermaandag gilde Blitterswijck

Blitterswijck | Het St. Anthonis Abt Gilde Blitterswijck houdt op maandag 21 januari voor de drieëndertigste keer de koppermaandag. Het is een traditioneel gildefeest dat stamt uit de Middeleeuwen.

Om 19.00 uur komen de gildebroeders bij elkaar in café De Zwart. Op deze avond wordt onder meer de tentoonstelling zestig jaar St. Antonius Kapelletje geopend.
Het jaarboek van 2018, samengesteld door Chér Gooren, wordt tevens gepresenteerd en verder worden er foto's van alle activiteiten van 2018 op een groot scherm gepresenteerd.

De avond is ook toegankelijk voor niet-leden. Bovendien is er een traditioneel Duits broodbuffet.

Op dinsdag 22 januari wordt het feest van de patroonheilige St. Antonius Abt gevierd. De dag begint om 9.00 uur met een heilige mis gecelebreerd door de gildepriester Huub van Horne in de parochiekerk van Blitterswijck.

Het feest van de patroonheilige in 2017

Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan het St. Antoniuskapelletje. Om 10.30 uur wordt aangeschoven aan de koffietafel. Aangezien het parochiehuis nog in de eindfase zit van de grote verbouwing, vinden de koffietafel en de jaarvergadering in de plaatselijke molen plaats. Tijdens de jaarvergadering komen belangrijke punten aan de orde en het koningspaar Lennart en Lizzy Gooren gaat een koningschild aanbieden aan het gilde.

Gilde Blitterswijck ontvangt schild van koningspaar

Verder wordt jubilaris Herman Rongen voor zijn 25-jarig lidmaatschap gehuldigd. Schutvrouw en marketentster Carla Claessens wordt gehuldigd voor het winnen van de onderlinge competitie geweerschieten van het St. Antonius Abt Gilde van 2018. In de middaguren worden de cafés Tante Jet en De Zwart bezocht. Om 18.30 uur voegen zich de genodigden zich in café De Zwart bij de feestvierders voor het diner en het avondprogramma. De organisatie van de avond is in handen van het tamboerkorps en de klaroenblazers.

Op de foto het jaarlijks bezoek aan het kapelletje op de teerdag en het gebed door gildepriester Huub van Horne.