Investituur Rode Leeuw in Venray

Venray | Op zondag 20 januari heeft schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray de eer om in samenwerking met het Kapittel van de Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus de jaarlijkse Limburgse investituur te mogen organiseren.

23 schutsbroeders- en zusters worden tijdens deze dag door grootmeester Ger Koopmans in deze orde opgenomen. Om 15.00 uur begint de eucharistieviering in de Grote Kerk in Venray. Deze viering wordt muzikaal opgeluisterd door Koninklijke Harmonie Euterpe en de mis wordt gecelebreerd door grootprior Marc Heemels en bisschop Harrie Smeets die hiervoor terugkeert naar zijn voormalige parochie.


Tijdens het OLS-1978 in Schaesberg werd aan de oud-gouverneur van Belgisch-Limburg, Dr. Louis Roppe, tijdens zijn installatie als erepresident van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie een ereteken toegekend. Dit ereteken bestond uit een roodgeëmailleerde gouden afgerand breedarmig halskruis met in het centrum een medaillon geëncadreerd in een krans van eikenloof, met de rode leeuw van Limburg op een wit geëmailleerd veld. Het lint was wit, blauw en geel, de overblijvende kleuren van Limburg en oppergelre. Dit ereteken heeft als voorbeeld gediend voor het nieuwe ordeteken van de Orde van de Rode Leeuw.

De nieuwe Limburgse schuttersorde werd bovendien toegewijd aan de schutspatroon van het Schutterswezen, de Heilige Sebastianus. Daardoor werd ook de mogelijkheid geschapen om de opname van toekomstige leden te doen geschieden in een kerkelijke plechtigheid. In het onderscheidingsteken komen de oeroude tradities van het schutters- en gildewezen en de band met de katholieke kerk tot uitdrukking. Zoals eerder gesteld werd het halskruis van erepresident Dr. Louis Roppe gekozen als model voor het nieuwe ordeteken van de edele eed-broederschap van de Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus. De Heilige Sebastianus werd tot uiting gebracht door de twee naar boven gerichte pijlen tussen de armen van het kruis of op het lint en de toewijzing van het wit, blauw en geel daarvan, in bloedrood.

Als kroon op het kruis werd de aan de Bourgondische Orde van het Gulden Vlies ontleende vuurslag gekozen, een oud weerbaarheidsteken dat in België gebruikt werd voor burgerweerbaarheidskorpsen en onder andere in de Militaire Willemsorde voorkomt. Sinds 1980 vindt jaarlijks rond 20 januari (feestdag van de Heilige Sebastianus) tijdens een mis de plechtige investituur plaats van nieuwe leden van de orde.

Ten overstaan van de grootmeester van de orde leggen nieuwe leden de belofte af en beloven zij zich in te zetten voor Outer, Haerdt en Troon. De edele eed-broederschap kent drie klassen: die van Commandeur, Officier en Schutbroeder, overeenkomende met soortgelijke graden van staatsonderscheidingen, met het verschil dat de 'ridder' om de broederschap gedachte te onderstrepen hier 'schutbroeder' heet.

De onderscheiding wordt niet uitsluitend toegekend aan leden van verenigingen die tot de Oud Limburgse Schuttersfederatie behoren, maar ook aan leden van andere federaties in binnen- en buitenland die bijzondere verdiensten hebben voor het Christelijke Schutterswezen. Bovendien kan het lidmaatschap verleend worden aan niet-leden van schuttersverenigingen die zich voor de doelstellingen van de orde bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.