Kwetsbare burger komt naar de wijk

VENRAY | In Venray waren afgelopen jaar gemiddeld 140 woonplekken voor kwetsbare burgers beschikbaar in het kader van beschermd wonen of maatschappelijke opvang. Dat zijn dure voorzieningen waarin Venray met zes andere Noord-Limburgse gemeente graag het mes zet. Donderdag 17 januari hebben de portefeuillewethouders de afspraken die hierover zijn gemaakt ondertekend.

De Venrayse gemeenteraad is 22 oktober met die afspraken akkoord gegaan. Dat deden ook Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venlo. Inkrimpen van de zogeheten beschermdwonenplaatsen kan alleen als er vervangende, passende huisvesting beschikbaar is voor de kwetsbare burger. Hierin wordt samengewerkt met de corporatie Wonen Limburg, waarmee in 2017 al afspraken zijn gemaakt. Inmiddels is er gestart met tijdelijke huisvesting voor deze doelgroepen in Schuttersveld. Het streven is dat ze veilig en zelfstandig kunnen wonen in de wijk. Daarbij wordt passende zorg en ondersteuning geboden. De zeven gemeenten in Noord-Limburgse hebben hierover samen met vijf corporaties en 22 zorginstellingen in Noord-Limburg afspraken gemaakt. Die moeten uiteindelijk leiden tot doorstroom van cliƫnten uit zorgvoorzieningen naar reguliere woningen.

Het gaat hierbij dus om burgers bij wie een duidelijk verband is tussen wonen en zorg. Dat kunnen mensen zijn die op een of andere manier dakloos zijn geraakt en in de maatschappelijke opvang verblijven of personen in een GGZ-kliniek die in bij de nazorg (woon)hulp nodig hebben.