DHG bouwt op de oude Inalfaplek een logistiek overslagcentrum van 53.100 m2.
DHG bouwt op de oude Inalfaplek een logistiek overslagcentrum van 53.100 m2. Foto: Henk Lammen

'Het is vol, maar nooit af'

Venray | De bedrijventerreinen in en rondom Venray zijn zo goed als vol. Hoogste tijd voor de gemeente Venray haar blik te verleggen naar onder meer Kavel 15, een nieuw industrieterrein van 30 hectare groot aan de Spurkt, aan de andere kant van het huidige industrieterrein Smakterheide. De andere locaties zijn op wat snippers na, 'uitverkocht.'

Door Henk Baltussen

"We zitten op een haar na helemaal vol", zegt wethouder Jan Loonen. "Maar dat wil niet zeggen dat het dan af is en we rustig achterover kunnen leunen."
Gemeenten met bedrijventerreinen die slechts mondjesmaat vollopen, en dat zijn er heel wat, zullen met jaloerse blikken naar Venray kijken waar de projectontwikkelaars en bouwbedrijven bijna letterlijk over elkaar heen struikelen. De laatste gaten worden momenteel gedicht op bijvoorbeeld De Blakt, waar Klok Logistics en Segro enorme hallen aan het bouwen zijn met respectievelijk oppervlakten van 19.000 en 45.000 vierkante meter. In de eerste helft van dit jaar zijn ze klaar voor gebruik. Het zijn louter logistieke bedrijven waar uiteenlopende goederen aan en af worden gevoerd. Enkele honderden mensen, onder wie ook hoogopgeleiden, gaan er aan de slag. "Het zijn echt niet allemaal arbeidsmigranten die daar aan de slag gaan", benadrukt Loonen. Daarbij wordt veel logistiek werk steeds meer overgenomen door robots." Dat Loonen blij is met de ontwikkelingen spreekt voor zich. De grondverkoop levert miljoenen op en ook de opbrengsten uit de onroerendezaakbelastingen zijn niet te versmaden.
Maar hij is ook in zijn nopjes met het feit dat op Smakterheide aan de Maasheseweg op de voormalige locaties van Inalfa en Xerox nieuwbouw wordt gepleegd door onder meer de David Hart Groep (DHG). DHG bouwt binnenkort op de oude Inalfaplek een logistiek overslagcentrum van 53.100 vierkante meter, vergelijkbaar met een oppervlakte van elf voetbalvelden. Ernaast is de bouw van een logistiek centrum al begonnen. Synecron, dat al in Venray op Smakterheide actief is, gaat de enkele tienduizenden vierkante meters grote nieuwbouw exploiteren. Synecron doet op die plek de logistiek voor Xerox. Loonen: "Het was allemaal ouwe meuk wat er nog stond. Het wordt nu allemaal gerevitaliseerd en komt het er weer netjes uit te zien."
Op industrieterrein de Hulst is nog grond voor vooral kleinschalige bedrijvigheid beschikbaar. Die grond is geen eigendom van de gemeente Venray. Op Keizersveld is nog een terrein ter grootte van een voetbalveld beschikbaar.
Loonen hoopt dat over twee jaar met bedrijfsbouw kan worden begonnen op Kavel 15. "De grond moet dan aangekocht zijn en het bestemmingsplan rond zijn. Er hebben zich al een bedrijf of vier gemeld om daar te willen vestigen. Of ze dat over twee jaar nog steeds willen, is even afwachten." In Wanssum komt ook een hectare of vijf industriegrond beschikbaar. "We moeten onze eigen inwoners die plannen hebben kunnen blijven helpen. Daarom kijken we rond waar we nog eventueel terecht zouden kunnen." Als bedrijven die aankloppen niet meer in Venray terechtkunnen, wijst Loonen ze door naar Greenport Venlo, waar Venray voor 5,4 procent mede-eigenaar van is.
Zijn de vele bouwprojecten op de industrieterreinen ook aanleiding voor verduurzaming, bijvoorbeeld met zonnepanelen? "Dat kunnen we alleen maar stimuleren, niet verplichten", zegt Loonen.