Afbeelding
Foto:

Houdt raad met Smakt rekening?

SMAKT | Omwonenden zijn mordicus tegen een zonnepark dat in Smakt moet komen. Maar hoe denkt de rest van de kleine gemeenschap er eigenlijk over? Daarover is geen duidelijkheid. Ook voor de dorpsraad is het gissen. Zal het voor de fracties een belangrijk punt zijn bij hun beslissing over wel of geen duurzame stroomopwekking tussen de Maaslijn en de A73?

Door Henk Baltussen

De gemeenteraad van Venray laat dinsdag 12 februari burgemeester en wethouders weten wel of niet akkoord te gaan met het zonnepark, dat op een oppervlakte van ruim vijftig voetbalvelden groene stroom 'maakt' voor circa 7700 huishoudens. Dinsdag 22 januari wordt (deels) duidelijk hoe de vlag erbij hangt bij de commissieleden van de acht politieke partijen.

Wat is er nu bekend?
De gemeente Venray moet de komende jaren grote inspanningen leveren om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren. Het college is daarom groot voorstander van het zonnepark in Smakt. Ontwikkelaar Kronos Solar sloeg vorig jaar in het vergunningentraject de plank faliekant mis door de inwoners van Smakt nauwelijks bij het plan te betrekken. Het resultaat: boze gezichten in Smakt en een college dat schielijk de vergunningaanvraag bevroor. Tijdens een (te late) infobijeenkomst van Kronos in Smakt, afgelopen november, raakten de gemoederen nog meer verhit en het onderlinge vertrouwen zakte onder het vriespunt. Het college hield evenwel met het oog op de te halen energiedoelen de banden in stand met Kronos dat een tweede, wat aangepaste vergunningaanvraag indiende. Het college besloot dat ook de raad er zich mee mag gaan bemoeien. Omwonenden, van wie een enkeling een ware studie van de mogelijke (juridische) consequenties van een zonnepark maakt, vrezen brandgevaar, geluidsoverlast en dus verminderde leefbaarheid. Tevens vinden ze dat op vruchtbare landbouwgrond geen zonnepanelen mogen komen.

Omwonenden naar de rechter om plan te traineren

De dorpsraad liet al weten geen vertrouwen meer te hebben in Kronos, maar wil neutraal blijven omdat er ook Smaktenaren zijn die de zonnepanelen wel zien zitten. Omwonenden die tegen zijn, traineren het project zo lang mogelijk (inschakelen van de rechter) om tijd te winnen. In die periode kan zomaar de subsidie (SDE+) op zonneparken verdwijnen.

Geen subsidie voor ontwikkelaars betekent geen zonnepark. Niet onbelangrijk voor Smakt en wat onderbelicht: Kronos wil niet alleen het zonnepark bouwen in Smakt, maar ook in het dorp investeren. Clubs en verenigingen gaan er garen bij spinnen. Het wordt wikken en wegen voor de raad. Daarom zullen de fracties graag willen weten hoe de algemene houding in het dorp is tegenover de komst van een zonnepark. De tegenstanders zijn genoegzaam bekend. Maar er zijn ook voorstanders. Die houden zich gedeisd, laten zich niet horen. De dorpsraad is er bepaald niet van overtuigd dat 'heel het dorp tegen is'. De tegenstanders horen dat niet graag. Want het is voor fracties makkelijker tegen te stemmen als dat ook de algemene stemming van Smakt weergeeft.