Rámon Verkoeijen is op zijn plek bij radiozender 3FM.
Rámon Verkoeijen is op zijn plek bij radiozender 3FM. Foto: Raymond van Olphen

Rámon Verkoeijen

Venray | Hoe gaat het met Rámon Verkoeijen? De radio-dj produceerde als achtjarige jongen op zijn slaapkamer zijn eerste radioshow en was lange tijd zelf zijn enige luisteraar. Inmiddels heeft de 33-jarige Verkoeijen zijn weg gevonden op het Mediapark in Hilversum en is hij helemaal op zijn plek bij radiozender 3FM, waar hij samen met generatiegenoot Mark van der Molen het programma Mark + Rámon van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 18.00 uur voor zijn rekening neemt. Inmiddels woont hij in de Betuwe.

Rámon groeide op in een echte slagersfamilie. Zijn vader Peter (overleden in 2001, red.) voerde het ambacht uit en ook oom Gerrit zat in het vak. Waar neef John zijn vader opvolgde, sloeg Rámon een andere weg in. Dat begon vrij onschuldig met cassettebandjes op de slaapkamer. Later verhuisde hij zijn radioshow naar de zolder. "Ik speelde radiootje in mijn hoofd. De plaatjes praatte ik aan elkaar. Ik was zelf mijn enige luisteraar." Onder meer het nummer Painted Black van de Rolling Stones maakte indruk op de jonge radiomaker. Rámon zette zijn droom door en begon in 2002 bij Omroep Venray. Via Maasland Radio uit Nieuw-Bergen en Radio Decibel in Nuenen stapte hij in 2004 over naar Yorin FM. Daar ontmoette hij leermeesters Robert Jensen en Rob Stenders. Later wordt hij de vaste sidekick van Timur Perlin. Als Yorin FM overgaat naar Caz! blijven Timur en Rámon elkaar trouw. In 2009 maakt het duo de overstap naar 3FM. Toen Timur in 2016 verkaste naar Radio 2 bleef Rámon alleen achter. "Dat was best wel even spannend. We hebben superjaren gehad samen. Ik speelde met de gedachte om te stoppen, maar 3FM wilde mij graag behouden. De samenwerking met Mark van der Molen gaat ontzettend goed. Ik ontmoette hem voor de eerste keer in een chique tent in Blaricum. Daar kwam hij bij een net diner aanzetten in zijn zwembroek, omdat alles in de was zat. Dat vond ik geweldig! Op dat moment dacht ik: Dit gaat leuk worden. Na de eerste uitzending zat het al goed."

PORTSAUS

Rámon brengt nog graag een bezoekje aan zijn geboortestreek. Sowieso om zijn moeder Diana op te zoeken, maar ook om lekker te eten of te genieten van een speciaal biertje bij Proeflokaal Goesting. "Ik ben verzot op de Franse keuken. Ik ga graag eten bij Hoeve de Boogaard in Geijsteren. Voor een stukje kalfszwezerik met portsaus en een goede gekoelde pinot noir kun je mij altijd wakker maken." Zelf kan Rámon naar eigen zeggen ook aardig koken. "Ik vind het ook leuk om te doen. Voor mij werkt dat ontspannend. Het is nu wel al een tijdje geleden dat ik heb gekookt. Ik eet meestal buiten de deur. Ik vind het heerlijk om een hele middag in een restaurant te verblijven." De liefde voor goed eten is ook overgeslagen op wijn. In de woning van Rámon pronkt een wijnklimaatkast voor rode en witte wijn en champagne. "Toevallig heb ik deze week wat riesling besteld, een fles uit 1999. Deze wijn wordt met de tijd beter en beter, dus dat wordt wel bijzonder om te proeven. Het is begonnen als hobby, maar inmiddels een beetje uit de hand gelopen. Mijn hobby's lopen wel vaker op deze manier uit de hand."

LIFELINE

Graag denkt Rámon mee over de toekomst van de radio. Hij was afgelopen jaar ook een van de grondleggers van 3FM Serious Request Lifeline. Het Glazen Huis werd vervangen door de actie en Rámon kijkt met plezier terug op de actie. Zo liep hij vanuit de Achterhoek naar Utrecht voor het goede doel. "Ik heb gelukkig geen blaren gehad. Iemand vertelde mij dat ik schapenwol tussen mijn tenen moest stoppen. Dat is mijn redding geweest, want het werkte perfect. We liepen iedere dag dertig kilometer en sliepen weinig. Het was een hele vette actie! We hebben uiteindelijk 1,3 miljoen euro opgehaald voor drie verschillende goede doelen. Ik hoopte op 4 ton, dus dat hebben we ruimschoots gehaald. Op dit succes kunnen we voortborduren."

KLUSJESMANNEN

In 2011 werd Rámon genomineerd voor de Televizier Talent Award. De prijs ging uiteindelijk naar Guus Meeuwis, maar met zijn rol tv-programma De Klusjesmannen vestigde hij zijn naam ook in de televisiewereld. In het programma testte hij namens BNN samen met Sander Lantinga vakantiebaantjes voor jongeren. Zo werkte hij tijdelijk bij McDonald's, een supermarkt en in een pretpark. "Ik heb het met Sander nog wel gehad over een terugkeer van De Klusjesmannen. Wellicht dat we wat op YouTube gaan doen samen. Daar ligt in mijn ogen ook een beetje de toekomst van televisie."

TOEKOMST

Met de middagshow Mark + Rámon probeert de radiomaker het verschil te maken. Radiozender 3FM heeft zware jaren gekend, met het vertrek van kopstukken als Gerard Ekdom en Giel Beelen. "We werken met een mooie nieuwe club mensen. We zijn de publieke omroep dus het draait niet alleen om de luistercijfers. Moeilijke onderwerpen maken we begrijpelijk voor jongeren. De muziek mag bij ons ook best wat tegendraads zijn, we zijn tenslotte 3FM. We willen na een roerige periode bij de zender terug naar de basis."

Rámon Verkoeijen is op zijn plek bij radiozender 3FM.