Familie Verriet-Folbers
Familie Verriet-Folbers Foto:

Familie Verriet-Folbers

Venray | Mathijs Verriet en Anna Huberta Folbers trouwden op 25 mei 1891. Mathijs was eerder getrouwd met Petronella Coopmans.

Dat huwelijk vond op 10 mei 1878 in Venray plaats. Met Petronella had Mathijs al zes kinderen. Staand v.l.n.r.: Josephus Hubertus Jacobus (Sjef); Anna Maria Petronella Jacoba (Nelle); Mathijs Verriet; Johannes Hubertus Nicolaas (Sjang, Jean); Petronella Christina Huberta uit het huwelijk met Anna Folbers. Zittend v.l.n.r.: Johannes Hubertus Nicolaas (Jacques), die in 1919 naar België vertrok; Anna Verriet-Folbers; Peter Johannes Hubertus (Piet), die later tot bisschop werd benoemd; Anna Maria Hubertina, die als zuster Fulgentia in het klooster ging.

Mathijs Verriet werd op 30 november 1850 in Blerick-Maasbree geboren als zoon van Jacobus Verriet en Maria op het Rooth (Roodt). Anna Folbers werd in Venray geboren op 12 januari 1858 als dochter van Hermanus Antonius Folbers en Allegonda van Dijck.

Mathijs had een winkel aan de Langstraat, tegenover de toenmalige visboer Dechnar. Hij verkocht stoffen, waaronder buxking (een geribbelde wollen stof), dames- en herenmode, toeren en mutsen, koloniale waren, kunstmest (thomasslakken), goud- en zilverwerken, spek en vet. Ook handelde hij in steenkolen, die hij per mud en zelfs per wagonlading verkocht. In 1895 werd Mathijs agent voor de Levensverzekering-Bank Amsterdam.

In juli 1901 verhuisde de winkel naar Henseniusplein 4, 6 en 8, op de hoek Henseniusplein en Frontespiestraat, de huidige Henseniusstraat. Mathijs begon daar eveneens een café. Hij adverteerde ook met briketten en in zijn winkel verkocht hij ook stokvis en kaas.

In 1905 werd Mathijs secretaris van de onderafdeling der kruideniers van 'De Hanze'. De Hanze was een voorloper van de middenstandsvereniging. Mathijs was president van de sociëteit 'Burgerlust' die zitting had bij Johan Schaeffers. Mathijs was ook commissaris en penningmeester van fanfare St. Caecilia. Hij overleed op 20 mei 1909 in Venray. In mei 1910 ging de zaak over naar zoon Jean. In augustus werd het hele bezit door de weduwe en de kinderen te koop aangeboden. De zaak werd uiteindelijk overgenomen door de zonen Johannes Hubertus Nicolaas en Josephus Hubertus Jacobus. Anna overleed op 4 juli 1941 in Venray.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray