Wijkagent Pim Hoevenaars met John Claessens van de dorpsraad Ysselsteyn. Foto: Rikus ten Brücke.
Wijkagent Pim Hoevenaars met John Claessens van de dorpsraad Ysselsteyn. Foto: Rikus ten Brücke.

Spreekuur bij wijkagent

Ysselsteyn | Pim Hoevenaars wil als wijkagent beter en gemakkelijker aanspreekbaar zijn voor de dorpen in zijn rayon. In samenspraak met de dorpsraad van Ysselsteyn is daarom een spreekuur opgezet. Hoevenaars gaat iedere dinsdag tussen 18.00 en 20.00 uur het gesprek aan met de inwoners van het dorp in gemeenschapshuis De Smelehof. "Zij weten als geen ander wat er speelt in het dorp. Dat is voor ons als politie ontzettend belangrijk", vertelt Hoevenaars.

Door Willem Menting

Afgelopen dinsdag was het eerste spreekuur in het gemeenschapshuis aan de Puttenweg in Ysselsteyn. Verschillende dorpsbewoners kwamen een praatje maken met de wijkagent. "Het is zinvol geweest", blikt Hoevenaars terug. "Mensen mogen alles met mij bespreken. Ook voor een kop koffie ben je welkom. Het is informeler dan op het politiebureau. We willen de drempel verlagen om met de politie in gesprek te gaan en hopelijk lukt dat op deze manier." De komende maanden vindt het spreekuur nog plaats. Mocht de behoefte blijven dan wordt de termijn mogelijk nog verlengd.

Wijkagent: "Lijntjes naar politie moeten weer korter worden"

John Claessens, voorzitter van het dagelijks bestuur van de dorpsraad van Ysselsteyn, vindt het belangrijk dat Hoevenaars een plekje heeft gekregen in de dorpskern. "We merkten dat er vanuit het dorp behoefte was om in gesprek te gaan met de wijkagent. Het is belangrijk om een gezicht te hebben bij die persoon. Gelukkig dat Pim daar hetzelfde over dacht. Hopelijk maken bezorgde dorpsbewoners gebruik van deze mogelijkheid." Niet alleen inwoners van Ysselsteyn zijn welkom tijdens het inloopuur. Ook inwoners van de omliggende dorpen zijn van harte welkom volgens Hoevenaars. Het inloopspreekuur in Ysselsteyn is overigens niet uniek. In de Venrayse wijk Brukske vindt een soortgelijke activiteit plaats. Hoevenaars heeft in de Smelehof een klein kantoortje ingericht. Het is zelfs mogelijk om aangifte te doen als dat nodig is. "Het is in sommige gevallen misschien noodzakelijk om naar het politiebureau te gaan, maar in principe kan ik alles hier doen. Het belangrijkste is dat mensen mij weten te vinden voor alle vragen en zaken die ze willen bespreken."

De lijntjes worden volgens de wijkagent en Claessens al korter. Via de buurtpreventieapp wordt Hoevenaars al op de hoogte gehouden. Volgens Hoevenaars is het een belangrijke toevoeging voor het politieteam. "Verdachte situaties worden snel gemeld. En ook als een verdacht persoon zich verplaatst wordt dat vaak weer gemeld. Zo kunnen wij als politie gerichter in actie komen." Hoevenaars deelt het gebied Venray-West met collega's Marcel Deenen en Harold Jacobs. Toch richt Hoevenaars zich voornamelijk op de dorpen in het westelijke gedeelte van Venray. Dat gebied beslaat Ysselsteyn, Heide, Vredepeel, Merselo, Veulen, Leunen en de wijk Brabander. Hoevenaars is blij dat hij een moment heeft gevonden in zijn strakke planning. "Het is geen geheim dat de politie in Nederland kampt met een capaciteitsprobleem. Ik vind het belangrijk dat ik als wijkagent tussen de mensen sta, dus ik heb me hard gemaakt voor dit spreekuur. Gelukkig heb ik van mijn leidinggevende Jan de Rooij alle medewerking gekregen om aan dit spreekuur mee te werken."